Συζήτηση Ερώτησης για τις ακάλυπτες επιταγές

Ηράκλειο, 8/4/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και έχει την εντύπωση ότι με τα μέτρα που πήρε θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, απαντώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου κ.Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, σχετικά με το θέμα της αύξησης των ακάλυπτων επιταγών, απλά έκανε διαπιστώσεις για τους προβληματισμούς που υπάρχουν και αρκέστηκε στην αναφορά όλων εκείνων των μέτρων που υποτίθεται ότι πήρε η κυβέρνηση, χωρίς να έχουν όμως ουσιαστικά αποτελέσματα για την ανακούφιση της αγοράς.

Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι είναι τουλάχιστον παρήγορο που η κυβέρνηση αποδέχεται τα στατιστικά στοιχεία, γιατί δυστυχώς επιδεινώνονται, καθώς οι αυξήσεις στις ακάλυπτες επιταγές από το 174% το Δεκέμβριο έφτασαν το 230%.

«Το θέμα είναι εάν η Κυβέρνηση έχει την πρόθεση να συνεισφέρει ουσιαστικά σε ό,τι αφορά την πραγματική οικονομία. Διότι τα διαδικαστικά ζητήματα δεν αντιμετωπίζουν το ουσιαστικό πρόβλημα που είναι η έλλειψη ρευστού στην αγορά. Και δεν αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα διότι και το πρόγραμμα που ακολουθήσατε με τα 28 δισεκατομμύρια στις τράπεζες αλλά και ότι γίνεται σε σχέση με το ΤΕΜΠΕ δεν βοηθά την πραγματική οικονομία. Ελάχιστα χρήματα φθάνουν στις επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Στρατάκης.

Τόνισε, ακόμη, ότι το ΠΑΣΟΚ περιμένει από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις απόψεις της διότι τα επιμέρους μέτρα που λαμβάνει δεν αποδίδουν. Θα είναι πολύ ενθαρρυντικό και θα περάσει άλλο κλίμα στην αγορά εάν αντιληφθεί ότι υπάρχει μια Κυβέρνηση που προβληματίζεται προς την σωστή κατεύθυνση ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο κ.Στρατάκης ανέφερε, ότι περιπτώσεις που έχει ενισχύσει το ΤΕΜΠΕ είναι περιορισμένες σε σχέση με τον αριθμό των αιτήσεων που υπάρχουν, την ώρα που τα ΠΕΠ και όλα τα προγράμματα του Γ΄ και του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης δεν ολοκληρώνονται γιατί δεν υπάρχει ρευστό.

«Άρα τα μέτρα τα οποία λέτε ότι έχετε πάρει προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα έχετε δει και εσείς την πράξη και πρέπει να το παραδεχθείτε ότι δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας. Χρειάζεται μια άλλη πολιτική προς άλλη κατεύθυνση ώστε να ενισχυθεί ή πραγματική οικονομία γιατί τα προβλήματα και τα στατιστικά δεδομένα θα χειροτερεύουν και αυτό είναι εις βάρος όλων μας, εις βάρος της εθνικής οικονομίας, εις βάρος της ανάπτυξης του τόπου. Έχετε υποχρέωση όσο είστε στην Κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσετε με τον τρόπο που πρέπει», κατέληξε ο κ.Στρατάκης.