ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης):
…Για να ολοκληρώσουμε τώρα τον κύκλο του χώρου της υγείας θα συζητήσουμε την πρώτη επίκαιρη ερώτηση του δευτέρου κύκλου με αριθμό 2067/4.12.2009 του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Εμμανουήλ Στρατάκη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την καταβολή δεδουλευμένων σε συμβασιούχους του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).
Η ερώτηση του κ. Στρατάκη έχει ως εξής:
«Εδώ και περίπου ένα χρόνο, οι 44 συμβασιούχοι του Βενιζέλειου Νοσοκομείου αλλά και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), παραμένουν απλήρωτοι, καθώς από λάθος των υπηρεσιών και της τότε Διοίκησης (τέλος του 2007), δεν ανεγράφη στη σχετική προκήρυξη η φράση «κάλυψη εκτάκτων αναγκών», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η πληρωμή των δεδουλευμένων και να εγκριθεί από τον Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Στην απάντηση της 16219/16.3.2009 ερώτησής μου για το ίδιο θέμα η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, απάντησε ότι θα προχωρούσε σε αίτηση επανεξέτασης στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Επειδή οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι, είναι άνεργοι οικογενειάρχες και παραμένουν απλήρωτοι ενώ έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στα παραπάνω νοσοκομεία τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, αφού στη συνέχεια προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.
Επειδή η απάντηση του Πρώτου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την πληρωμή των εργαζομένων είναι αρνητική σύμφωνα με την 219/2008 απόφαση, στην οποία αναφέρεται ότι «…από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά στο φάκελο των υπό κρίση χρηματικών ενταλμάτων δεν αποδεικνύεται ποιες ήσαν οι εποχικές ή άλλες περιοδικές ή, πρόσκαιρες λειτουργικές ανάγκες του νοσοκομείου, για την κάλυψη των οποίων έγινε η πρόσληψη των φερομένων ως δικαιούχων σε αυτά».
Ερωτάται η κα Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να πληρωθούν οι συμβασιούχοι του Βενιζέλειου και του ΠΑΓΝΗ τα δεδουλευμένα τους»
Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει το λόγο.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
Κύριε Στρατάκη, στο ενδιάμεσο διάστημα που είχατε υποβάλλει την ερώτηση είχαμε μια θετική εξέλιξη όσον αφορά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, γιατί όπως και εσείς σωστά λέτε στην ερώτησή σας είναι μια υπόθεση από το 2008, ξεκίνησε με κάποιες επιφυλάξεις της αρμοδίας παρέδρου.
Μάλιστα αυτό το πρόβλημα το είχαμε μόνο στην υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης. Τελικώς με απόφαση του πρώτου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατέστη δυνατόν να υπάρξει πληρωμή όσον αφορά στους εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Αντίθετα υπήρξε μια καθυστέρηση σε σχέση με το Βενιζέλειο. Ήταν καθυστέρηση από την πλευρά της παρέδρου να σταλούν τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω από τις υπηρεσίες εστάλησαν στις 11.12.2009.
Εκκρεμεί αυτή τη στιγμή στο Ελεγκτικό Συνέδριο η εξέταση και η τελική απόφαση. Θέλω να ελπίζω, κατά αναλογία με την απόφαση που ελήφθη από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ότι θα υπάρξει μια ανάλογη απόφαση που να λήξει αυτή την εκκρεμότητα εις βάρος των εργαζομένων και για το Βενιζέλειο και να μπορέσει να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή τους.
Εμείς πάντως το παρακολουθούμε στενά το θέμα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης):
Ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ. Το λόγο έχει ο κ. Στρατάκης.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ:
Κυρία Υπουργέ, ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί πραγματικά ήταν ένα θέμα το οποίο μας έχει ταλανίσει, ταλάνιζε δηλαδή περισσότερο τους εργαζόμενους στην περίοδο εκείνη, στα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Μπορώ να πω ότι υποχρεούμαι να σας συγχαρώ, γιατί ενεργήσατε πάραυτα.
Με την έννοια, ότι μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα καταφέρατε να ενεργήσετε κάποια πράγματα τα οποία έπρεπε να γίνουν, όπως πολύ καλά αναφέρατε, προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Ευελπιστώ ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία από πλευράς Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να πληρωθούν και οι εργαζόμενοι του Βενιζελείου.
Σε αντίθεση βέβαια -και αυτό πρέπει να το καταθέσω στη Βουλή- με αυτό που συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα που με επίκαιρες ερωτήσεις, με άλλες ερωτήσεις κανονικές, έγγραφες και ούτω κάθε εξής είχαμε προσπαθήσει να βρούμε μια άκρη, διότι οι εργαζόμενοι εκείνη την περίοδο διαμαρτύρονταν.
Και όμως συναντήσαμε μια αδιαφορία, παρά τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις.
Για αυτό, λοιπόν, το λόγο σας συγχαίρω και ευχαριστώ πάρα πολύ, που ενεργείτε ώστε και στο ζήτημα που αφορά τους εργαζόμενους του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, να κλείσει.
Γιατί, πραγματικά, θεωρώ ότι η πολιτεία πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα.
Πρώτη, εκείνη, να προσέρχεται και να καλύπτει τις υποχρεώσεις της. Και, βεβαίως, αυτό υποχρεώνει και τους εργαζόμενους να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα της χώρας και της πολιτείας είναι η αξιοπιστία.
Η αξιοπιστία που πρέπει να την κατακτήσουμε σε όλους τους τομείς.
Γι’ αυτό, ακριβώς, θεωρώ ότι οι ενέργειές σας είναι προς την κατεύθυνση αυτή και για αυτό, σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ, κ. Στρατάκη.
Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για δευτερολογία.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα και εγώ να επισημάνω και να ευχαριστήσω για την κοινοβουλευτική ερώτηση.
Γιατί ξέρετε, αγαπητέ συνάδελφε, μας βοηθάει και εμάς ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες που δεν είχαμε και πλήρη γνώση όλων των θεμάτων, μέσα από τις ερωτήσεις, μπορούμε και εμείς θέματα και προβλήματα που χρονίζουν, να τα επιταχύνουμε.
Άρα, λοιπόν, και με την ερώτησή σας και με την γενική αγωνία που είχε εκφραστεί, όσον αφορά, αυτό το πρόβλημα, όντως υπήρξε μια επιτάχυνση για το πανεπιστημιακό.
Εγώ, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε, επίσης, υπηρεσίες να το παρακολουθούμε στενά.
Πραγματικά, υπογραμμίζω ότι κατ’ αναλογία, εκτιμώ, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα μπορέσει να βρει μια λύση ώστε να πληρωθούν και οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους, όσον αφορά το Βενιζέλειο.
Πάντως το παρακολουθούμε και θα σας κρατήσουμε ενήμερο.