Συζήτηση Ερώτησης Μ.Στρατάκη για τα αιτήματα των αγροτών της Κρήτης

Ηράκλειο 6/5/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντώντας την Τρίτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, σχετικά με τα αιτήματα των αγροτών της Κρήτης, δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο στα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής και επιβεβαίωσε την άρνηση της κυβέρνησης να βοηθήσει ουσιαστικά τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, καθώς οι αγρότες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ απ’όσα τους υποσχέθηκαν.

Ο κ.Στρατάκης, σχολίασε τον υπαινιγμό του Υφυπουργού για την μακροσκελή ερώτησή του, καθώς περιλάμβανε συνολικά τα αιτήματα των αγροτών και, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, θα χρειαζόταν αρκετές ώρες για να απαντηθεί: «Αν ο κύριος Υπουργός χρειάζεται μιάμιση ώρα, για να απαντήσει στα περιορισμένα αιτήματα των ομοσπονδιών των αγροτικών συλλόγων της Κρήτης, εγώ θα μπορούσα να τον διαβεβαιώσω ότι επί τρεισήμισι ώρες θα μπορούσα να αναφέρω προβλήματα που δημιούργησαν οι πολιτικές ή οι μη πολιτικές, δηλαδή οι πολιτικές που δεν ασκεί η Νέα Δημοκρατία για τους αγρότες της Κρήτης και της Ελλάδας συνολικότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι όλα τα Προγράμματα του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, έχουν καθυστερήσει υπερβολικά, όπως είναι το πρόγραμμα των νέων αγροτών, και η ηλεκτροδότηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και στην ουσία αυτά που ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι λόγια κενά περιεχομένου, διότι δεν ανταποκρίνονται ούτε καν στις στοιχειώδεις ανάγκες των αγροτών.

Η προσπάθεια του Υφυπουργού να δώσει κομματική διάσταση στα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών έπεσε στο κενό, καθώς ο αγροτικός κόσμος έχει συνολικά κινητοποιηθεί και τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα και παρατάξεις.

Και αν απαιτείται συνεργασία και συλλογική προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος, η κυβέρνηση δεν δείχνει, από την πλευρά της, τη διάθεση για να υλοποιήσει τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της στους αγρότες.

«Γι’ αυτό το λόγο οι αγρότες της Κρήτης είναι σε διαρκείς κινητοποιήσεις. Αύριο (Τετάρτη) θα επισκεφθούν τον Πρωθυπουργό της χώρας και δεν ξέρω ποιά υποδοχή τους έχει ετοιμάσει η Κυβέρνηση διότι, αν η υποδοχή είναι παρόμοια με αυτή που συναντήσαμε στο λιμάνι του Πειραιά, καταλαβαίνετε ότι η αγανάκτηση θα πολλαπλασιαστεί», επεσήμανε ο κ.Στρατάκης.

Και πρόσθεσε: «Αν μία μέρα πριν έλθουν οι αγρότες η Κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα που έχουν οι αγρότες της Κρήτης σε αντιδιαστολή και σε αντιπαράθεση ενδεχομένως με άλλους αγρότες άλλων περιοχών στους οποίους κάποια ψίχουλα δώσατε, καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι το πρόβλημα θα πολλαπλασιαστεί».

«…δεν έχετε την πολιτική βούληση να λύσετε τα προβλήματα των αγροτών και προσπαθείτε με διάφορες κοροϊδίες, με διάφορα τερτίπια να ξεφύγετε από την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων».

Και κατέληξε: «Θα ήθελα κύριε Υπουργέ, να ξεκαθαρίσετε αν τουλάχιστον δύο, τρία, πέντε απ’ αυτά τα αιτήματα τα κάνει δεκτά η Κυβέρνηση για να ξέρουν και οι αγρότες τί πρόκειται να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια»