Συζήτηση Ερώτησης Μ.Στρατάκη στη Βουλή για το Πρόγραμμα Αναμπέλωσης στην Κρήτη

14/1/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χατζηγάκης, παρουσιάστηκε στη Βουλή «ανέτοιμος» να δώσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για το τι θα ισχύσει με την αναμπέλωση στο νομό Ηρακλείου και ζήτησε πίστωση χρόνου για ένα τέτοιο σχέδιο, απαντώντας στη σχετική Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Στρατάκης παρουσίασε τα προβλήματα των αμπελουργών αλλά και των ελαιοπαραγωγών στο νομό Ηρακλείου, οι οποίοι αδυνατούν να πουλήσουν ακόμη και την παραγωγή τους, παρά τις εξευτελιστικές τιμές που δίδονται στα προϊόντα τους, και τόνισε ακόμη ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, αφού η παραγωγή έχει μειωθεί, ενώ τα αμπέλια αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα από τις ιώσεις και τα λάθη της πρώτης αναμπέλωσης.

Επεσήμανε ακόμη ότι είναι κατάλληλη η ώρα, μετά από 20 και πλέον χρόνια, να διεκδικήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πόρους ή έστω να διατεθούν εθνικοί πόροι για μια νέα αναμπέλωση, με την αποφυγή όλων των αρνητικών δεδομένων της πρώτης αναμπέλωσης.

Ο κ. Στρατάκης κάλεσε, τέλος, τον κ. Υπουργό να δει συνολικά τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, όχι στα πλαίσια μόνο ίσως μιας κυβερνητικής πολιτικής, αλλά στα πλαίσια μιας εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, γιατί βλέπουμε δυστυχώς ότι άλλες χώρες που έχουν λιγότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα για ορισμένες καλλιέργειες σε σχέση με τη χώρα μας, επιδιώκουν να αυξήσουν τις καλλιέργειές τους, ενώ στην Ελλάδα παρατηρείται μείωση των καλλιεργειών, το δε πρόγραμμα που αφορά τα οινάμπελα δεν καλύπτει ούτε τις πραγματικές ανάγκες του αμπελοοινικού τομέα.