Συζήτηση Ερώτησης Μ.Στρατάκη σχετικά με το αυξημένο κόστος των λιπασμάτων

12 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η απέλπιδα προσπάθεια του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Κοντού, να πείσει τους αγρότες ότι οι τιμές των λιπασμάτων θα μειωθούν σύντομα, έπεσε στο κενό, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής (11/11/08), της Ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου κ.Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, σχετικά με το αυξημένο κόστος των λιπασμάτων.

Ο κ.Κοντός, μιλώντας ως οικονομολόγος και όχι ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε ότι οι αιτίες που έχουν οδηγήσει τις τιμές των λιπασμάτων στα ύψη, είναι η διεθνής κρίση, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών στα λιπάσματα, αλλά και η αυξημένη ζήτηση για λιπάσματα παγκοσμίως.

Ο κ.Στρατάκης, κάλεσε τον Υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του, και την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει πλήρως θεσμούς και μηχανισμούς, όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το κτύπημα των εναρμονισμένων πρακτικών και των καρτέλ, πράγμα που κάνει μόνο στα λόγια, αν θέλει να ελέγξει την αγορά και να συγκρατήσει τις τιμές.

«…Δεν μπορείτε να επικαλείστε ότι για όλα αυτά φταίει η διεθνής κρίση και η τιμή του πετρελαίου όταν έχει επανέλθει σχεδόν στα αρχικά επίπεδα.. Βεβαίως στην Ελλάδα οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί είναι πολύ μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Όταν το 11.15.15, που θεωρείται ένα από τα βασικότερα λιπάσματα για όλες τις καλλιέργειες, έχει ανέβει από τα 16 ευρώ το σακί στα 46 ευρώ, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι αυξήσεις και οι τιμές είναι τεράστιες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατάκης.

Και κατέληξε: «Εμείς, κύριε Υπουργέ, σας καλούμε έστω αυτή την ώρα, που δεν έχει αρχίσει για όλα τα προϊόντα η καλλιεργητική περίοδος –έχει αρχίσει μόνο για ορισμένες καλλιέργειες, κυρίως κηπευτικών που ήδη έχουν πληρώσει το τεράστιο αυτό κόστος- να δώσετε τη πρέπουσα προσοχή και να μας πείτε: Εάν έχουν δημιουργηθεί καρτέλ στα λιπάσματα, εάν υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, τι έχετε κάνει γι’ αυτό και εν πάση περιπτώσει, πώς μπορούμε να τιθασεύσουμε την αγορά που οδηγείται ανεξέλεγκτα σε μια κατάσταση που τελικά την πληρώνει ο αγρότης, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι οι τιμές των προϊόντων είναι πάρα πολύ χαμηλές σε σύγκριση με το παρελθόν.
Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσετε, κύριε Υπουργέ. Δεν έχετε κάνει δυστυχώς, τίποτα όλο αυτό το διάστημα και αυτό το αντιλαμβάνεται ο αγροτικός κόσμος».