Συζήτηση ερώτησης του Μανόλη Στρατάκη σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας απάντησε ο Υφυπουργός Υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

29 Ιανουαρίου 2008

Σε ερώτηση του Βουλευτή Μανόλη Στρατάκη σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας απάντησε ο Υφυπουργός Υγείας, κος Παπαγεωργίου

Ο Υφυπουργός Υγείας τόνισε πως είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης ο χώρος της υγείας και η επανίδρυση του ΕΣΥ με διαφάνεια, εκσυγχρονισμό και την απαραίτητη στελέχωση και υποσχέθηκε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Για αδυναμία πρόσβασης στην οικογένεια έκανε λόγο ο κος Στρατάκης. Τόνισε δε πως η κυβέρνηση, ενώ στις προγραμματικές δηλώσεις της μίλησε για προσπάθεια να φτάσει το ελληνικό σύστημα υγείας τα διεθνή πρότυπα, στην πράξη οι προσπάθειες μένουν κάτω από τη βάση.
Ο κος Στρατάκης χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υπουργού ως λόγια κενά περιεχομένου, αφού στην ουσία τα προβλήματα στον κλάδο της υγείας είναι πάρα πολλά. Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, οι οποίοι γνωρίζουν πως η συμπεριφορά τους υπόκειται σε ποινικές ευθύνες, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα λόγω ελλείψεων στο προσωπικό.
Τα αιτήματα των δήμων δεν πρέπει να λύνονται με μεταφορά υπαλλήλων από τη μια πόλη στην άλλη, σημείωσε ο κος Στρατάκης.
Οι φορείς ασφάλισης αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και η κυβέρνηση πρέπει να βρει μια λύσει αν πραγματικά θέλει να κάνει έργο στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια είπε ο κος Στρατάκης, πράγμα που δεν φαίνεται να συμβαίνει σήμερα αφού οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία ολοένα και αυξάνονται.
Στη δευτερολογία του ο κος Παπαγεωργίου είπε πως σε τέτοια ζητήματα δεν χρειάζονται αντιπαραθέσεις κομματικές και πως οι δαπάνες για την πρωτοβάθμια υγεία διπλασιάστηκαν το τελευταίο έτος, ενώ είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για 250 νέα ασθενοφόρα που θα διοχετευτούν στην επαρχία. Παρόλα αυτά παραδέχτηκε πως προβλήματα στον τομέα της υγείας υπάρχουν και δεσμεύτηκε πως θα γίνουν προσπάθειες για την επίλυσή τους.