Συζήτηση στη Βουλή της ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου Μανόλη Σοφ. Στρατάκη σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13 Νοεμβρίου 2007

Συζήτηση στη Βουλή της ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου Μανόλη Σοφ. Στρατάκη σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Στην ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου κου. Μανόλη Σοφ. Στρατάκη σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης κλήθηκε να απαντήσει ο Υπουργός Ανάπτυξης, Αλ. Κοντός.
Ο κος Κοντός εξήγγειλε μια σειρά μέτρων για την προστασία των κτηνοτρόφων, μεταξύ των οποίων και τη χορήγηση άτοκου πενταετούς δανείου στους κτηνοτρόφους, τη μετατροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος σε Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος για τη δημιουργία ισοζυγίου κρέατος για την προστασία από ελληνοποιήσεις, τη δημιουργία ΠΟΠ για προϊόντα της Κρήτης, την προώθηση και προβολή τους, ώστε να γίνουν γνωστά και να ανέβουν οι τιμές τους.

Για εξαγγελίες που δεν αγγίζουν επί της ουσίας τα προβλήματα των κτηνοτρόφων μίλησε ο κος Στρατάκης, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων του Ηρακλείου και το κλείσιμο του λιμανιού μετά τις εξαγγελίες των μέτρων.

Όπως τόνισε ο κος Στρατάκης, η κατάσταση των κτηνοτρόφων στην Κρήτη είναι τόσο δύσκολη, που πολλοί από αυτούς ψάχνουν πλέον τρόπους να σφάξουν τα ζώα τους, ώστε να μην έχουν ζωικό κεφάλαιο που μόνο ζημιά τους δημιουργεί.

Τα μέτρα της κυβέρνησης δε λύνουν τα προβλήματα και πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπισή τους.
Οι αυξήσεις των τιμών στις ζωοτροφές σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων που παράγονται, οδηγεί τους κτηνοτρόφους στην καταστροφή και η κυβέρνηση οφείλει να σκύψει πάνω στα προβλήματά τους, έτσι ώστε να στηριχτεί η ελληνική κτηνοτροφία.

Ο κος Υπουργός ανακοίνωσε στη δευτερολογία του ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στο Ηράκλειο, ώστε να συζητήσει από κοντά το πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους.