Συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την κτηνοτροφία

3 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγητής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Ρυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφίας και άλλες διατάξεις», επεσήμανε την προσπάθεια της Κυβέρνησης να κρύψει την αδυναμία της, για άλλη μια φορά, να χειριστεί μεγάλα ζητήματα, όπως αυτό της κτηνοτροφίας.
Όπως επεσήμανε, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επί πέντε χρόνια δεν έχει καταφέρει τίποτα το σημαντικό στο αγροτικό τομέα, με τη συμμετοχή της στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών και στα πλαίσια των Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το προηγούμενο των επιτυχημένων παρεμβάσεων των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και την εξασφάλιση των επιδοτήσεων μέχρι το 2013, καθώς και την επιτυχημένη προεδρία της Ε.Ε.
Κατηγόρησε την Κυβέρνηση για την προσπάθεια διατήρησης διασπασμένου συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών και προέτρεψε τον Υπουργό να προβεί στην δημιουργία μια ενιαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Επέκρινε επίσης τη στάση της Κυβέρνησης για την ασυνέπεια που επιδεικνύει, καθώς ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πριν από ένα μήνα υπέγραψε Κοινή Υπουργική Απόφαση με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για την τροποποίηση του Ν. 3299/2004, αφαιρώντας τη δυνατότητα από τους κτηνοτρόφους να πάρουν επιδότηση για το ζωικό τους κεφάλαιο, αφού με την απόφαση που ανακοινώθηκε στις 21-8-08 αφαιρείται η επιδότηση στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωικού κεφαλαίου, ενώ σήμερα με το παρόν Σχέδιο Νόμου ευαγγελίζεται την ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου.
Αναφορικά με την επιλεκτική στάση του ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις ορισμένων περιοχών της χώρας όπως και ορισμένων καλλιεργειών, τόνισε το αυτονόητο, δηλαδή την αποζημίωση για όλες τις περιοχές και για όλες τις καλλιέργειες με τα ίδια κριτήρια, επισημαίνοντας την αδικία που έχει συντελεστεί σε βάρος των ελαιοπαραγωγών του Νομού Ηρακλείου με τη μη αποζημίωσή τους, από τον καταστροφικό παγετό του 2004,τη στιγμή μάλιστα που μετά την επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές είχε κάνει λόγο για κρανίου τόπο.
Ο κ.Στρατάκης αντέκρουσε τις κατηγορίες του Υπουργού για υποτιθέμενη μη στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου με την μη ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου από το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι όσα άρθρα είναι έστω και μερικώς υπέρ των αγροτών και μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων τους, τα ψηφίζουμε.
Όσον αφορά το επίμαχο άρθρο 36, έκανε λόγο για προφανή δόλο από την πλευρά της Κυβέρνησης αφού με το να χαρακτηρίζονται συνεχώς αναδασωτέες κάποιες εκτάσεις δεν δίνεται η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να βοσκήσουν τα κοπάδια τους σ’ αυτές και επιπλέον θα μπορούν να αξιοποιηθούν για οποιοδήποτε χρήση μετά την άρση της αναδάσωσης από αυτούς που προφανώς έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα, αφού δεν θα χρησιμοποιούνται ως δάσος.
Τέλος ο κ. Στρατάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόσφατη καταγγελία του ΠΑΣΟΚ για την προσπάθεια νοθείας από την πλευρά της Κυβέρνησης μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την πρόσφατη διαδικασία ψήφισης της αναθεώρησης του Συντάγματος, κάνοντας λόγο για προσπάθεια φίμωσης Βουλευτών, κατευθυνόμενων αποφάσεων και υποβάθμισης των θεσμών.