ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ “ΔΙΑΚΟΠΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΠΑΔ ΛΟΓΩ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

26 Φεβρουαρίου 2008

Τη δέσμευση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την άμεση εξόφληση των οφειλών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου προς τους φαρμακοποιούς του νομού Ηρακλείου, αλλά και όλης της χώρας, ζήτησε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Επίκαιρης Ερώτησης «Διακοπή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ από τους φαρμακοποιούς εξαιτίας της συσσώρευσης ανεξόφλητων χρεών από το Δημόσιο».

Στην Επίκαιρη Ερώτησή του, ο κ. Στρατάκης τόνιζε ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προτίθεται να αναστείλει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους, εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Η συσσώρευση των χρεών του Ταμείου του Δημοσίου έχει σαν αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί, και στο Ηράκλειο και σε όλη τη χώρα, οι οποίοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Στην απάντησή του, ο Υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου ισχυρίστηκε ότι οι δυσκολίες στην εξόφληση των λογαριασμών είναι συνηθισμένο φαινόμενο κατά το τέλος της οικονομικής χρονιάς, ενώ σημείωσε ότι πριν από λίγες ημέρες –παραδόξως μόλις κατατέθηκε η Ερώτηση από τον κ. Στρατάκη- εκδόθηκαν εντάλματα πληρωμής για τον μήνα Νοέμβριο.

Στους ισχυρισμούς του κ. Υφυπουργού, ο κ. Στρατάκης αντέτεινε ότι το πρόβλημα της εξόφλησης των οφειλών έχει γίνει μόνιμος βραχνάς πλέον τα τελευταία χρόνια για τους φαρμακοποιούς. Η υπομονή τους εξαντλείται, ενώ το ίδιο συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό με τους γιατρούς, που έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Αύγουστο. Όπως τόνισε ο βουλευτής, ανεξάρτητα από τα δημοσιονομικά προβλήματα, πρέπει το κράτος να λειτουργεί σωστά, ειδικά για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περίθαλψη και την υγεία των πολιτών.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να υποχρεώνονται να πληρώνουν τη δαπάνη από την τσέπη τους. Όσο δεν λειτουργούν σωστά και με ταχύτητα οι διαδικασίες, τόσο οξύνεται η αγανάκτηση όλων των εμπλεκομένων, φαρμακοποιών, γιατρών και ασφαλισμένων, επεσήμανε ο κ. Στρατάκης.