Συνέντευξη Μανόλη Στρατάκη στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Συνέντευξη υποψηφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν.Ηρακλείου, Μανόλη Στρατάκη, στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ.

1. Ποιες επιπλέον βασικές υποδομές έχει ανάγκη ο νομός Ηρακλείου, και με ποιο τρόπο αυτές μπορούν να καλυφθούν;

Η Κρήτη και ο νομός Ηρακλείου έχουν ανάγκη από βασικές υποδομές που αφορούν τις πύλες εισόδου και εξόδου του νησιού, καθώς και την εύκολη μετάβαση από την Ανατολή στη Δύση και από το Βορρά στο Νότο. Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο, οδικοί άξονες (Βόρειος, κάθετοι και Νότιος άξονας) και έργα υποδομής που αφορούν το νερό, όπως φράγματα. Λιμνοδεξαμενές και εμπλουτισμός υπόγειων υδροφορέων είναι μερικά από τα έργα προτεραιότητας. Ο τρόπος με τον οποίο όλες οι παραπάνω υποδομές μπορούν να υλοποιηθούν είναι η αξιοποίηση των χρημάτων του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΣΠΑ), αλλά και η αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, κυρίως σε ό,τι αφορά επενδύσεις όπως το διεθνές αεροδρόμιο, όπου ένα μεγάλο μέρος του κόστους θα πρέπει να το πληρώσουν οι χρήστες.

2. Είστε ενήμερος του τρόπου με τον οποίο προβλέπεται να αξιοποιηθούν στην Κρήτη τα κονδύλια του ΕΣΠΑ;

Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του έχουν δεσμευτεί ότι θα υπάρξει αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και ότι τα κονδύλιά του θα αξιοποιηθούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο και με αποκεντρωμένες διαδικασίες, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απορροφητικότητα αλλά και η αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη

3. Πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να κινηθούν μετεκλογικά οι νέοι βουλευτές, προκειμένου να υποστηρίξουν την επιτάχυνση κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι;

Η υποστήριξη της επιτάχυνσης κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου μπορεί να γίνει αν άμεσα εγκριθεί το νομικό πλαίσιο που θα αναθέτει τη διαχείριση της προώθησης του έργου σε εταιρεία του Δημοσίου, στην οποία θα συμμετέχουν και τοπικοί φορείς, ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη όχι μόνο της ευρύτερης αλλά και της γειτονικής περιοχής, που θα υποστεί και τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις θα προκύψουν.

4. Τί πιστεύετε για την ίδρυση νέου Εφετείου στο Ηράκλειο;

Η ίδρυση του νέου Εφετείου στο Ηράκλειο είναι μια αναγκαιότητα που άμεσα πρέπει να υλοποιηθεί, ιδιαίτερα μετά τη θετική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, ο οποίος ως γνωστόν τα προηγούμενα χρόνια είχε αρνητική θέση. Εξάλλου έχουν δεσμευτεί γι’ αυτό όλα τα κόμματα, ενώ σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ είναι γεγονός ότι έχει δεσμευτεί και ο πρόεδρός του με γραπτή δήλωση.
Πιστεύω ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα προχωρήσει στην άμεση ίδρυση του Εφετείου στο Ηράκλειο.

5. Πώς διαγράφεται, κατά την άποψή σας το μέλλον του Αγροτικού και του Τουριστικού τομέα στο νησί μας;

Το μέλλον του Αγροτικού Τομέα με τις διαμορφούμενες εξελίξεις είναι δυσοίωνο, αν δεν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να σταματήσει η κατάρρευση, και οι οποίες θα δώσουν την ώθηση προς τα εμπρός.
Η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, η δημιουργία υποδομών, η επένδυση στον άνθρωπο για να αποκτήσει τις απαιτούμενες γνώσεις και τα κίνητρα για νέες συλλογικές δομές των αγροτών, που θα μειώσουν τις μεγάλες διαφορές τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, είναι οι βασικοί άξονες πολιτικών που το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να εφαρμόσει για να βγει ο τομέας από την κρίση.
Όσον αφορά τον τουριστικό τομέα, είναι γεγονός ότι μπορεί να έχει μέλλον αν αλλάξει το σκηνικό και οδηγηθούμε στην παροχή ενός ποικιλόμορφου, αναβαθμισμένου ποιοτικά προϊόντος, που θα αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, αλλά και αν δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές που θα συμβάλουν σ’ αυτή την εξέλιξη, για να μην αλλοιώνεται από επιμέρους αδυναμίες η καλή εικόνα και η πολλαπλασιαστική ωφέλεια που μπορεί να προσφέρει.
Η σύνδεση και των δύο τομέων είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει πολλά στο νησί και τη χώρα.

6. Με ποιά βασικά κριτήρια θα πρέπει να επιλέξουν το κόμμα και τον υποψήφιο βουλευτή που θα ψηφίσουν οι Κρητικοί στις 4 Οκτωβρίου;

Τα βασικά κριτήρια με βάση τα οποία οι Κρητικοί πρέπει να επιλέξουν το κόμμα και τον υποψήφιο βουλευτή θα πρέπει να είναι η δυνατότητα προσφοράς με ανιδιοτέλεια στον τόπο και τους πολίτες, ο σεβασμός αρχών και αξιών και η ταύτιση λόγων και έργων. Αν οι πολίτες στηρίξουν επιλογές που κατάφωρα παραβιάζουν μέρος ή όλα από τα παραπάνω κριτήρια, τότε είναι γεγονός ότι φέρουν και εκείνοι ευθύνη για τις μελλοντικές εξελίξεις, ωστόσο είμαι βέβαιος για την ορθότητα της τελικής κρίσης τους.


7. Ποιό εκλογικό ποσοστό έχει θέσει ως στόχο του το κόμμα σας για το νομό Ηρακλείου, και ποιό για την Κρήτη συνολικά, σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

Το εκλογικό ποσοστό που θέτει το κόμμα μου ως στόχο για το νομό Ηρακλείου είναι το ποσοστό του 1981, αφού όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, υπάρχει μια μεγάλη μεταστροφή των πολιτών που θυμίζει εκείνη την περίοδο, αλλά ασφαλώς με άλλα ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, δείγμα και αυτό του αναβαθμισμένου σημερινού πολιτικού πολιτισμού.
Τα ίδια περίπου ισχύουν και για ολόκληρη την Κρήτη, αφού και οι τάσεις στο εκλογικό σώμα είναι ταυτόσημες, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, έτσι ώστε 12 Κρήτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δύνανται να συμμετέχουν στη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου.