Συνέντευξη Μανόλη Στρατάκη στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Συνέντευξη υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Νομού Ηρακλείου στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”

Ερ.: Σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, διεκδικείτε για μία ακόμα φορά την ψήφο των πολιτών του νομού μας, οι οποίοι σας έχουν τιμήσει κατ’ επανάληψη. Υπάρχουν νέοι στόχοι που θέτετε, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας; Υπάρχουν νέες διεκδικήσεις;

Νιώθω πράγματι μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι στον ηρακλειώτικο λαό για την τιμή που μού έχει κάνει μέχρι σήμερα με την ψήφο του. Με τη σειρά μου, θέλω να πιστεύω ότι έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό για να ανταποκριθώ στην ύψιστη αυτή τιμή: τόσο με τη δράση μου στη Βουλή όσο και με την ενεργή συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μου, πάντοτε ανιδιοτελώς και προς το κοινό συμφέρον. Αυτό που μού έδινε και εξακολουθεί να μού δίνει μεγάλη δύναμη για τον αγώνα αυτό, είναι η ισχυρή επιθυμία που νιώθω για προσφορά προς τον τόπο και η πεποίθησή μου ότι μπορώ να αξιοποιήσω τη γνώση και τη μέχρι σήμερα εμπειρία μου για να συμβάλω στην ευημερία του Ηρακλείου.
Διεκδικώ στο πλαίσιο και αυτής της εκλογικής αναμέτρησης την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών του Ηρακλείου στο πρόσωπό μου. Στόχος μου είναι να συνεχίσω δυναμικά τον αγώνα για τη δρομολόγηση των απαραίτητων υποδομών, τη στήριξη των εισοδημάτων, την ευημερία της υπαίθρου, τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για ανάπτυξη. Αυτές οι επιδιώξεις κατεύθυναν πάντοτε τη δράση μου, και για αυτούς τους στόχους δεσμεύομαι απέναντι στους Ηρακλειώτες.

Ερ.: Αρκετοί πολίτες από το νομό θέτουν ερωτήματα, υποστηρίζοντας πως ο νομός Ηρακλείου, έχει παραμεληθεί και από τις δύο παρατάξεις. Τι έχετε να απαντήσετε σ’ αυτούς και ποια θα είναι πιστεύετε η αλλαγή, στην οποία επενδύει ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργος Παπανδρέου;

Οι πολίτες του Ηρακλείου έχουν οπωσδήποτε λόγους για να αισθάνονται παραμελημένοι από την κεντρική πολιτική εξουσία. Μπορώ όμως να πω με σιγουριά ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δρομολόγησαν σημαντικά έργα και υποδομές με χρηματοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ γενναία υπήρξε και η συμβολή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων: με αυτόν τον τρόπο, δημιουργήθηκαν αρκετές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του νομού.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακύρωσε όλη την αναπτυξιακή προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ. Κανένα απολύτως έργο δεν έχει δρομολογηθεί τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ ακόμη και εκείνα την υλοποίηση των οποίων είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ, καρκινοβατούν.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και το Κίνημά μας έχουν συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη: σ’ αυτό το σχέδιο, κεντρικό ρόλο έχει το δίπτυχο περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση. Δεσμευόμαστε ότι θα διαθέσουμε τουλάχιστον 80% των πόρων του Δ΄ Κ.Π.Σ. στην περιφέρεια, με το 50% απευθείας στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Είναι βέβαιο ότι το Ηράκλειο έχει να κερδίσει πολλά από αυτή την ανακατανομή πόρων υπέρ της περιφέρειας.

Ερ.: Οι αγρότες του νομού, περιμένουν και εξαιτίας της ιδιότητας σας να ακούσουν λύσεις, ν’ ακούσουν προτάσεις εξόδου από τα αδιέξοδα τους. Ποιες είναι οι λύσεις που θα φέρει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως αυριανή κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα του Ηρακλείου;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου όλων των παραγωγών, ελαιοκαλλιεργητών, αμπελουργών, νωπών προϊόντων, των κτηνοτρόφων, τα τελευταία χρόνια. Η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής και η μείωση των τιμών παραγωγού έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση, από την οποία έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα οι αγρότες του νομού Ηρακλείου. Παράλληλα, οι απλήρωτες επιδοτήσεις, οι καταστροφές της αγροτικής παραγωγής που μένουν χωρίς αποζημίωση, τα προβλήματα με το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τόσα άλλα, συνθέτουν μια εφιαλτική εικόνα.
Έχω πράγματι, ως γεωπόνος της Αγροτικής Τράπεζας, ως καταγόμενος από αγροτική οικογένεια, αλλά και έχοντας διατελέσει υποδιοικητής του ΟΓΑ, ιδιαίτερη ευαισθησία για τα προβλήματα των αγροτών. Σε αυτό το πλαίσιο, επεξεργάστηκα σε συνεργασία με το ΙΣΤΑΜΕ συγκεκριμένες προτάσεις για τον αγροτικό τομέα, στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Το Κίνημά μας θέλει επαγγελματίες αγρότες με κατοχυρωμένο επάγγελμα, που θα αναπτύσσουν παραγωγικές, μεταποιητικές, εμπορικές και αγροτουριστικές πρωτοβουλίες. Οι αγρότες του Ηρακλείου μπορούν να ωφεληθούν τα μέγιστα από τη νέα αναπτυξιακή προοπτική που θα δώσει η αυριανή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω της προώθησης της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, των νέων μορφών συλλογικής οργάνωσης, αλλά και με την καταπολέμηση των καρτέλ και τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγών και καταναλωτών.

Ερ.: Οι συνάδελφοι σας βουλευτές, των αντίπαλων παρατάξεων, υποστηρίζουν πως οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου, έχουν ελάχιστα προσφέρει στο νομό. Θα ήθελα λοιπόν να αναφέρετε, επιγραμματικά την προσφορά σας, αλλά και να τονίσετε ποιες είναι οι δράσεις που θα υλοποιήσετε αύριο στην κατεύθυνση αυτή.

Όλοι οι βουλευτές του νομού Ηρακλείου έχουν προσφέρει ο καθένας με το δικό του τρόπο στην πρόοδο του Ηρακλείου και δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει αυτή η αντίληψη από τους συναδέλφους των αντίπαλων παρατάξεων
Σε προσωπικό επίπεδο, έχω εργαστεί συστηματικά τόσο στο Κοινοβούλιο, με τις Ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις μου, όσο και στην κοινωνία, για την επίλυση των προβλημάτων του νομού. Ως Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησα να συμβάλω στην υλοποίηση του οράματός μου για την ανάπτυξη του νομού, με τη δημιουργία του ENISA, αλλά και τη δρομολόγηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου Καστελλίου, τον εκσυγχρονισμό των ΕΛΤΑ, τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής και τον παραλιακό ποδηλατόδρομο του Ηρακλείου. Εάν με τιμήσει και πάλι ο λαός του Ηρακλείου με την ψήφο του, δεσμεύομαι να διεκδικήσω περισσότερα κονδύλια για τα έργα υποδομής στο νομό. Παράλληλα, θα ασκήσω πίεση ώστε να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης του Ηρακλείου.

Ποιον θεωρείτε τον πιο επιτυχημένο πολιτικό στην Ελλάδα;
Τον Ανδρέα Παπανδρέου