Συνέντευξη Μ.Στρατάκη στην εφημερίδα “ΤΟΛΜΗ”

(Συνέντευξη στην Χ.Καλλιγιαννάκη. Δημοσιεύτηκε την Κυριακή 17/5/09)

1. Η Βουλή διέκοψε αιφνιδιαστικά τις εργασίες της. Κάποιοι μάλιστα και από την Ρηγίλλης υποστηρίζουν ότι έληξε και η θητεία της με την παρούσα σύνθεση μιας και διακόπηκαν τα σενάρια που στήνουν τις κάλπες των Εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο. Ποια είναι η δική σας αίσθηση;

Είναι αυταπόδεικτο ότι ο κ.Καραμανλής έκλεισε τη Βουλή γιατί η κυβέρνηση δεν άντεχε τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα που η ίδια δημιούργησε, φοβούμενη τη λαϊκή κατακραυγή.
Ταυτόχρονα μ’αυτή την ενέργεια, έκανε πράξη την παραγραφή των ευθυνών όσων πρωταγωνίστησαν στην υποβάθμιση της πολιτικής ζωής της χώρας και καταχράστηκαν την εμποστοσύνη των πολιτών.
Δεν είναι γνωστό αν η κυβέρνηση επιθυμεί να προκηρύξει εκλογές κατά τη διάρκεια λειτουργίας των θερινών τμημάτων, αλλά ίσως υποχρεωθεί γι’αυτό γιατί, θα είναι αδύνατον να συντάξει νέο προϋπολογισμό.
Η εκτίμηση αυτή είναι η επικρατέστερη και γιατί μετά το φθινώπορο χάνει το πλεονέκτημα των πρωτοβουλιών, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι ανεξάρτητα από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας η χώρα θα οδηγηθεί τον Μάρτιο σε εκλογές.


2. Όλα μεθοδευτήκαν για την παραγραφή των σκανδάλων; Το ΠΑΣΟΚ πως οφείλει να χειριστεί την κατάσταση;

Η παραγραφή των σκανδάλων επιδιώχθηκε γιατί ο κ.Καραμανλής θεώρησε ότι το κόστος παραγραφής είναι λιγότερο από το κόστος αποκάλυψης και δεν δίστασε να προχωρήσει ακόμη και σε πολιτική εκτροπή σε βάρος του Κοινοβουλίου, του βασικότερου θεσμού του πολιτεύματος.
Το ΠΑΣΟΚ, σταθερό στις θέσεις που χάραξε ο Πρόεδρός του, Γιώργος Παπανδρέου, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του, έχει δεσμευτεί να ρίξει άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις που εμπεριέχουν στοιχεία διαφθοράς και να θεσμοθετήσει διαδικασίες διαφάνειας, ταυτόχρονα με την απόδοση των ευθυνών όπου υπάρχουν, αλλάζοντας το νομικό πλαισίο ώστε οι πολιτικοί να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους πολίτες.

3. Ο πρώην προέδρος της Δημοκρατίας έκανε μια παρέμβαση «βόμβα» μιλώντας για κακοποίηση της Δημοκρατίας, για έλλειψη ηθικών αξιών και ατιμωρησία των πολιτικών. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές, δεν είναι έτσι;

Οι επισημάνσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζουν την αίσθηση του απλού πολίτη και αποτελούν ντροπή για το πολιτικό μας σύστημα.
Ακριβώς, όμως, αυτή η κατάσταση επιβάλλει να υπάρξουν διαδικασίες που θα προσδιορίζουν με γρήγορους τρόπους την ατομική ευθύνη, για να μην αποτελεί άλλοθι η συλλογική ευθύνη που όσοι έχουν σκοπιμότητες την καλλιεργούν σκόπιμα.
Το σύνθημα «όλοι ίδιοι είναι» πρέπει επιτέλους να προβληματίσει και τα κόμματα και τους απλούς πολίτες.
Οι ευθύνες ασφαλώς είναι διαχρονικές αλλά αυτό δεν εμποδίζει να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να μην βρίσκουν πρόσφορο έδαφος τα γνωστά «golden boys» και τα «λαμόγια» που με παντίους τρόπους διεισδύουν σε όλα τα κόμματα.

4. Οι ευρωεκλογές για το ΠΑΣΟΚ αποτελούν δημοσκόπηση. Θα χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» από τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος συνεχίζει να υστερεί σε δημοτικότητα από τον Κώστα Καραμανλή;

Οι Ευρωεκλογές με όλα όσα συμβαίνουν και όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, τα οποία είναι αλληλενδετα και με αυτά που διαδραματίζονται σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο και έφεραν την κρίση, επιβάλλουν σε κάθε προοδευτικό πολίτη να στείλει το δικό του μήνυμα και οι Ευρωεκλογές να έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα σε βάρος των συγκεκριμένων πολιτικών αλλά και με στήριξη της προοδευτικής πρότασης για αλλαγή.
Πάντα οι εκλογικές αναμετρήσεις καταγράφουν τη βούληση των πολιτών και πρέπει να αξιοποιούνται σωστά από τα κόμματα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου υπερτερεί σε δημοτικότητα σε σχέση με τον κ.Καραμανλή, αλλά υστερεί σε καταλληλότητα ως πρωθυπουργός, αφού δεν έχει διατελέσει πρωθυπουργός και γίνεται σύγκριση ανόμοιων πραγμάτων, εξάλλουν υπάρχει προηγούμενο με τον ίδιο τον Κ.Καραμανλή και τον Κ.Σημίτη.

5. «Χωρίς εσάς δεν αλλάζουν τα πράγματα» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Εσείς σε προηγούμενη συνέντευξη σας έχετε υποστηρίξει ότι αποτελούν αναγκαιότητα οι πολιτικές συμμαχίες. Συνεχίζετε να το υποστηρίζετε;

Είναι θετικό που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αποτελούν καταλύτες της αλλαγής.
Ασφαλώς οι πολιτικές συνεργασίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο αποτελούν αναγκαιότητα και τώρα και στο μέλλον.
Προσωπικά εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι με βάση τους στόχους που έχει θέσει το μεγάλο κεφάλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί αναγκαιότητα, για να διαμορφωθούν αυξημένες πλειοψηφίες που πέρα από την έκφραση της ιδεολογικής υπεροχής, θα μπορούν να επιβάλλουν και κανόνες στην απληστία που καλλιεργεί ο πλούτος, ιδιαίτερα όταν είναι στα χέρια πολύ λίγων.


6. Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει στην Κρήτη και υποχρεούται να την εκπροσωπήσει στην Ευρωβουλή;

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί πρόσφατα στο Εθνικό Συμβούλιο ότι στο Ευρωψηφοδέλτιο θα εκπροσωπηθούν όλες οι Περιφέρειες της χώρας. Πέραν, όμως, απ’αυτό η Κρήτη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες Περιφέρειες της Ευρώπης με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ως τέτοια πρέπει να έχει και αυτή τη δική της εκπροσώπηση για να μεταφέρεται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η προοδευτικότητα των κατοίκων και οι ανάγκες σε όλους τους τομείς.

7. Στο χρονικό διάστημα της κοινοβουλευτικής σας παρουσίας δεν θεωρήσατε ότι ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύονται γενικά οι βουλευτές δεν είναι λίγο απαρχαιωμένος;

Τον τρόπο του πολιτεύεσαι τον επιβάλλουν σε μεγάλο βαθμό και οι εξελίξεις της κάθε εποχής αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες.
Παρακολουθώ, για παράδειγμα, ότι μέρα με τη μέρα αυξάνει ο αριθμός των πολιτών που επισκέπτονται την ιστοσελίδα μου αλλά και ο αριθμός των φίλων μου στο facebook.
Σημασία για μένα, έχει ο πολιτικός να μην αρκείται στις δημόσιες σχέσεις αλλά με όποιο τρόπο κάθε φορά κρίνεται πρόσφορος, να μπορεί να περνάει το δικό του μήνυμα και με το λόγο του αλλά και το έργο του σε όλα τα επίπεδα, γιατί έτσι μόνο καταξιώνεται η πολιτική και τα κόμματα στη συνείδηση των πολιτών.

8. Ένας βουλευτής δεν μπορεί να κάνει αλλιώς; Πρέπει να υποκύψει στην την «βιομηχανία των ερωτήσεων και των επερωτήσεων».

Ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του βουλευτή.
«Η κυβέρνηση κυβερνά και η αντιπολίτευση ελέγχει», είναι η βασική αρχή στην οποία στηρίζεται το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα.
Ο μεγάλος αριθμός ερωτήσεων και επερωτήσεων και η γενικότερη παρουσία στη Βουλή πρέπει να στοιχειοθετούν έπαινο για κάθε βουλευτή και όχι αφορμή για ψόγο.
Εξάλλου, η ανάδειξη των προβλημάτων μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την δημοσιοποίησή τους και όσο περισσότερο έντονη είναι αυτή, τόσο και οι πιθανότητες επίλυσης είναι μεγαλύτερες και αυτό είναι γνωστό και σε σας και αποτελεί επιβεβαιωμένη αρχή και στο δημοσιογραφικό λειτούργημα.

9. Το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι φοβάστε ότι θα μείνει τελικά μόνο στην εξαγγελία Σουφλιά;

Το Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλλι θα αποτελέσει πράγματι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, όμως έχουν στην κυριολεξία χαθεί πέντε χρόνια.
Η μεθοδολογία που ακολουθεί ο κ.Σουφλιάς δεν εγγυάται τη γρήγορη υλοποίηση του έργου ακόμη κι αν δημοπρατηθεί. Αν η κυβέρνηση πράγματι ήθελε να το προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, έπρεπε τουλάχιστον να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων και να έχει αναθέσει με νόμο τη διαχείριση του έργου σε εταιρεία του Δημοσίου στην οποία να συμμετέχουν η Αυτοδιοίκηση και οι παραγωγικοί φορείς του τόπου, που έχουν συμφέρον να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν το νέο αεροδρόμιο.
Αυτή ήταν η λογική των σχεδιασμών του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες προβάλλαμε και προσπαθήσαμε να ολοκληρώσουμε ως κυβέρνηση αλλά καταθέσαμε στη Βουλή και ως αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, η Νέα Δημοκρατία ενώ στην αρχή τους απέρριπτε, στη συνέχεια δήλωσε την πρόθεση να προχωρήσει το έργο χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό αλλά μόνο με χρονοδιάγραμματα που ήδη έχουν παραβιαστεί.

10. Τι θα λέγατε στον Κώστα Μπαντουβά που στην συνέντευξη του στην «Τόλμη» την περασμένη Κυριακή υποστήριξε ότι όποιος τοπικά εμποδίσει το έργο θα διαπράξει «εσχάτη προδοσία» για τον τόπο.

«Εσχάτη προδοσία» διαπράττει όποιος εμποδίζει την ορθολογική αναπτυξιακή πορεία του νησιού και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει αυτό ακριβώς τα τελευταία πέντε χρόνια.
Δυστυχώς, δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση γρήγορης υλοποίησης του έργου του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου πέρα από ανακοινώσεις και αλλαγές που δημιουργούν προβληματισμό και ερεθισμό στους πολίτες της περιοχής, μόνο και μόνο για να ωφεληθούν οι ιδιώτες κατασκευαστές του έργου και όχι η περιοχή και η Κρήτη γενικότερα.

11. Οι αγρότες της Κρήτης κατήγγειλαν και στην δεύτερη απόβαση τους την κυβέρνηση ότι τους έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια ολοκληρωμένη σχέδιο για την αγροτική πολιτική;

Οι καταγγελίες των αγροτών (γεωργών και κτηνοτρόφων) της Κρήτης είναι απόλυτα ορθές και τεκμηριωμένες, γιατί η κυβέρνηση θα μπορούσε να τους συμπεριφερθεί πιο έντιμα και πιο καθαρά και να μην απαξιώσει σε τέτοιο βαθμό τον αγώνα τους, όταν μάλιστα γνώριζε ότι έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους.
Το ΠΑΣΟΚ έχει καθορίσει τους βασικούς άξονες της αγροτικής πολιτικής που θα ακολουθήσει, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον Πρόεδρό μας Γ.Παπανδρέου τον περασμένο Ιανουάριο στις Σέρρες.
1. Προστασία Αγροτικού Εισοδήματος-Κοινοτικές ενισχύσεις και μετά το 2013.
2. Εκσυγχρονισμός Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και ενίσχυση των επενδύσεων-Δημόσιες επενδύσεις για πράσινη ποιοτική ανάπτυξη.
3. Κίνητρα για νέες συλλογικές δομές, έλεγχο αγοράς, χτύπημα καρτελ και
4. Επένδυση στον άνθρωπο-αγρότη, ώστε η νέα γεωργία να βασίζεται στην πληροφόρηση, την εκπαίδευση και την καινοτομία.

Το ΠΑΣΟΚ έγκαιρα, επίσης, ανακοίνωσε τα 10 μέτρα στήριξης των αγροτών, τα οποία η κυβέρνηση αν και καθ’ ύλη αρμόδια να τα υλοποιήσει, τα αγνόησε με αποτέλεσμα να δημιουργήσει τεράστια αδιέξοδα στους αγρότες και τον Αγροτικό Τομέα.
Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ με τις Περιφερειακές Συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες που παίρνει, προσπαθεί να διαμορφώσει, με τη συμμετοχή των αγροτών, σχέδια δράσης που αφορύν τον Αγροτικό Τομέα και θα αποτελέσουν συστατικό στοιχείο του Προγράμματός του.

12. Όπως λέγεται στην Κρήτη με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν γίνονται έργα γιατί μας θεωρούν δεδομένους. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τις κυβερνήσεις της ΝΔ γιατί όμως μας θεωρούν αντιπάλους. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανατρέψει αυτό το δόγμα;

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει πειστεί μετά και από δικές μας προσπάθειες ότι η Κρήτη πρέπει να πάρει όχι μόνο αυτά που της αναλογούν δικαιωματικά αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό από το απόθεμα που πάντα διαμορφώνεται ώστε να υπάρξει πολλαπλασιαστική ωφέλεια για την Κρήτη αλλά και τη χώρα συνολικά, αφού η απόδοση των διατιθέμενων κεφαλαίων στην Κρήτη κατά κανόνα είναι συγκριτικά μεγαλύτερη.
Εξάλλου τα μεγάλα έργα που έγιναν στη χώρα δεν επηρεάζουν με την ίδια αναλογία την Κρήτη ως νησί και αυτό το έλλειμμα πρέπει να καλυφθεί με επιπλέον πόρους και νέα έργα, η δε δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση του ΕΣΠΑ είναι σαφής.