Συνεχίζεται η μεγάλη πτώση αφίξεων τουριστών στο Νομό Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 1408
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Συνεχίζεται η μεγάλη πτώση αφίξεων τουριστών στο Νομό Ηρακλείου.

Ιδιαίτερη αγωνία και ανησυχία επικρατεί μεταξύ των τουριστικών παραγόντων του Νομού Ηρακλείου καθώς οι φόβοι τους όχι απλά επιβεβαιώνονται αλλά αυξάνονται μετά και τα πρόσφατα στοιχεία από την μεγάλη πτώση στις αφίξεις των τουριστών και κατά το μήνα Ιούνιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πτώση στις αφίξεις τουριστών στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου κατά το πρώτο 20ημερο του Ιουνίου έφτασε στο 12%, δεδομένου ότι πτώση καταγράφηκε και τον Μάιο κατά 10%, γεγονός που καταγράφει την εξαιρετικά ανησυχητική πορεία της τουριστικής κίνησης στο νομό για τη φετινή περίοδο.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τουρισμός στην Κρήτη, τα οποία ανέδειξε και η πρόσφατη έκτακτη Γενική Συνέλευση των Ξενοδόχων του Νομού Ηρακλείου.
Επειδή η κατάσταση επιδεινώνεται από την πολιτική που ασκούν, σχεδόν κατά κανόνα, οι tour operators εξ αιτίας της κρίσης, οι οποίοι διεκδικούν και εκβιάζουν για πολύ μεγάλες εκπτώσεις.
Οι Ξενοδόχοι πέραν από την επέκταση της επιδότησης εργασίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους ζήτησαν την σύσταση οργανισμού διαχείρισης για τον τουριστικό προορισμό της Κρήτης.
Επειδή ο Νομός Ηρακλείου και η Κρήτη γενικότερα αποτελούν τον πλέον προσφιλή τουριστικό προορισμό και οι αρνητικές επιπτώσεις θα έχουν πολλαπλασιαστικές επιδράσεις για τον τουρισμό της χώρας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να κάνει δεκτές τις προτάσεις των Ξενοδόχων του Νομού Ηρακλείου ή ποια άλλα μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να αποφευχθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η διαφαινόμενη κρίση.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης