Συντήρηση και ανάδειξη μνημείων Ακρόπολης Σμαρίου Πεδιάδος Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 13356
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Συντήρηση και ανάδειξη μνημείων Ακρόπολης Σμαρίου Πεδιάδος Ηρακλείου.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου κατά τα προηγούμενα έτη, έχω επισημάνει την ανάγκη ανάδειξης της Ακρόπολης Σμαρίου Πεδιάδος, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα συμβάλει στην ανάδειξη και συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής κάνει λόγο για άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης και καταστροφής όσων μνημείων έχουν μείνει ακόμη όρθια από τα αποκαλυφθέντα που προσδιορίζουν την Ακρόπολη Σμαρίου, καθώς, όπως υπογραμμίζεται, είναι αφημένα στη μοίρα τους.
Επειδή έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού 14 ολοκληρωμένες μελέτες που αφορούν τη στερέωση, συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων αυτών, οι οποίες έχουν εγκριθεί από το ΚΑΣ, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει χρηματοδοτηθεί ούτε μία.
Επειδή τα μνημεία της Ακρόπολης Σμαρίου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή (5000 π.Χ.), αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του χώρου.
Επειδή, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σμαρίου, από τη μια το ΥΠΠΟ ανακήρυξε την περιοχή παραδοσιακό και διατηρητέο οικισμό, ενώ από την άλλη τους γυρίζει την πλάτη, μη χρηματοδοτώντας την ανάδειξη σημαντικών πολιτιστικών θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προβεί στη χρηματοδότηση των ολοκληρωμένων μελετών που έχουν εγκριθεί από το ΚΑΣ και αφορούν τη στερέωση, συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων που έχουν αποκαλυφθεί και προσδιορίζουν την Ακρόπολη Σμαρίου, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί και αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης και καταστροφής.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης