Συστηματική μόλυνση της περιοχής Ληνοπεραμάτων

Αριθμός πρωτ: 1892
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Συστηματική μόλυνση της περιοχής Ληνοπεραμάτων.

Συστηματική είναι η υποβάθμιση του οικολογικού συστήματος στη περιοχή των Ληνοπεραμάτων από τον ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στη Κρήτη αλλά και του Αλμυρού ποταμού από την διοχέτευση σε αυτόν λυμάτων από κατοικίες της περιοχής.
Συγκεκριμένα, η λειτουργία του σταθμού έχει προκαλέσει θερμική μόλυνση στη θαλάσσια περιοχή, αφού τα νερά που χρησιμοποιεί για τη ψύξη των μηχανών ντίζελ που χρησιμοποιεί ρίχνονται στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το φαινόμενο του ευτροφισμού των φυκιών. Ακόμη, ο εισαγγελέας Ηρακλείου διαπίστωσε μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε, ύστερα από αναφορά της WWF Ελλάς, ότι στον Αλμυρό ποταμό καταλήγει αγωγός λυμάτων.
Επειδή, όπως διαπίστωσε και ο εισαγγελέας Ηρακλείου, ο ατμοηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ λειτουργεί χωρίς άδεια διάθεσης λυμάτων τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Επειδή, η περιοχή των Ληνοπεραμάτων βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη του Ηρακλείου με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να σταματήσει η υποβάθμιση του οικοσυστήματος της περιοχής Ληνοπεραμάτων από τη λειτουργία του ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ και ακόμη τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προκειμένου να μην υπάρξουν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης