Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στη Μεσαρά Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 8228
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

ΘΕΜΑ : Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στη Μεσαρά Ηρακλείου.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου κατά το παρελθόν έχω επισημάνει την ανάγκη λειτουργίας Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος στο Νομό Ηρακλείου, αφού σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την ελληνική πλέον νομοθεσία, οι εκδοροσφαγείς που εργάζονται στα σφαγεία θα πρέπει να έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή αυτή.

Ο Σύλλογος Κρεοπωλών Μεσαράς ζητά τη δημιουργία της Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος στην ευρύτερη περιοχή καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των ζώων που σφαγιάζονται στην Κρήτη αφορά στα σφαγεία της Μεσαράς, δεδομένου ότι και οι κτηνοτρόφοι του Ψηλορείτη διαχειμάζουν και σφάζουν τα ζώα τους εκεί.

Επειδή τα τρία από τα τέσσερα σφαγεία του Νομού Ηρακλείου λειτουργούν στη Μεσαρά ενώ και το σφαγείο του Αρκαλοχωρίου είναι πολύ κοντά στην περιοχή, ενώ στους Νομούς Ρεθύμνης και Χανίων λειτουργούν από ένα και στο Νομό Λασιθίου δύο.

Επειδή όπως υπογραμμίζουν οι κρεοπώλες της Μεσαράς η ευρύτερη περιοχή από τη λειτουργία των σφαγείων αποκομίζει μόνο υγρά και στερεά απόβλητα που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Επειδή η περιοχή που εισπράττει τις περισσότερες επιπτώσεις θα πρέπει να έχει και τις όποιες ωφέλειες μπορούν να υπάρξουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να δημιουργήσει Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στη Μεσαρά Ηρακλείου, αφού ο μεγαλύτερος αριθμός των ζώων που σφαγιάζονται στην Κρήτη γίνεται στα σφαγεία της περιοχής.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης