Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας

Αριθμός πρωτ: 253
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/11/2010

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Θέμα: Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας.

Όπως είναι γνωστό, η ίδρυση και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών (ENISA) στο Ηράκλειο της Κρήτης, είχε ως προϋπόθεση και την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Σχολείου για τις ανάγκες των παιδιών των εργαζομένων στον Οργανισμό.
Η χώρα μας από το 2004 που είχε αναλάβει αυτή την δέσμευση δεν είχε προχωρήσει στην υλοποίηση της, και μόνο πρόσφατα βρέθηκε κατάλληλο οικόπεδο το οποίο παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η ανάγκη για ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα είναι άμεση και μεγάλη γιατί, στα πλαίσια επαναδιαπραγμάτευσης στα όργανα της Ε.Ε. για το μέλλον του οργανισμού, το θέμα του σχολείου αξιοποιείται ως αιχμή του δόρατος, με το οποίο θέλουν να πλήξουν τη χώρα μας και να μεταφέρουν τον Οργανισμό από την Ελλάδα σε άλλη χώρα της Ε.Ε., για να εξυπηρετηθούν με αυτόν τον τρόπο μεγάλα συμφέροντα που τον έχουν βάλει στο στόχαστρό τους για να τον ελέγχουν.
Τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου έχει συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε. όπου θα τεθεί εκ νέου το θέμα του Οργανισμού.
Επειδή, είναι αδιανόητο να επιτρέψει η χώρα μας από αμέλεια κάποιων, όποιοι και αν είναι αυτοί, να χαθεί μια τόσο σημαντική κατάκτηση της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. το 2003.
Επειδή, είναι ανάγκη η νέα πολιτική ηγεσία να πάρει δημόσια θέση για το θέμα του Ευρωπαϊκού Σχολείου ώστε σε συνδυασμό με την εγνωσμένη αξιοπιστία που διαθέτει στην Ε.Ε. να μην αφήνει περιθώρια εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κα. Υπουργός
Αν προτίθεται να εντάξει την κατασκευή του Ευρωπαϊκού Σχολείου στον άμεσο προγραμματισμό του Υπουργείου και να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησής, ώστε να αφαιρεθούν τα προσχήματα απ’ όσους πραγματικά λειτουργούν με ύπουλους σχεδιασμούς για να μεταφέρουν την έδρα του ENISA σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Ο ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης