Σύγχυση στον αγροτικό κόσμο για τους δικαιούχους της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ)

Αριθμός πρωτ: 3270
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/8/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Σύγχυση στον αγροτικό κόσμο για τους δικαιούχους της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Έντονη αναστάτωση και ανησυχία επικρατεί στον αγροτικό κόσμο όλης της χώρας για τους δικαιούχους της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης καθώς δεν έχει διευκρινιστεί στην πρόσφατη σχετική απόφαση των Υπουργών.
Επειδή πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα και η Κυβέρνηση οφείλει να διευκρίνιση άμεσα ποιοι δικαιούνται την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης και τι ποσό θα τους καταβληθεί.
Επειδή η ΠΑΣΕΓΕΣ επανειλημμένα είχε προτείνει ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό 4% επί της τιμολόγησης της αγροτικής παραγωγής, για να προσεγγίζει το επιστρεφόμενο ποσό, αυτό που πραγματικά πληρώνουν οι αγρότες.
Επειδή η Κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, αθέτησε δικές της δεσμεύσεις καθώς είχε τονίσει ότι η επιστροφή του φόρου για το πετρέλαιο, αρχίζοντας από το 2009, θα δίνεται μέσα στο πρώτο δίμηνο κάθε έτους, υπόσχεση όμως η οποία δεν τηρήθηκε.
Επειδή το ποσό των 120 εακτ. ευρώ δεν ανταποκρίνεται στην πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ και είναι αρκετά περιορισμένο σε σχέση με το πραγματικό ποσό που έχει πληρωθεί από τους αγρότες.
Επειδή, δεν έχει γίνει γνωστό αν το ποσό αυτό θα το πάρουν οι 510.000 αγρότες, όπως προτείνει το ΥΠΑΑΤ ή οι 385.000 αγρότες που ζητούν οι αγροτοσυνδικαλιστές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Πότε προτίθενται να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των δικαιούχων για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης και αν προτίθενται να αυξήσουν το τελικό ποσό, ώστε να προσεγγίσει τον φόρο που έχουν πληρώσει οι αγρότες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης