Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής ως Ανεξάρτητης Αρχής

Ηράκλειο, 25/2/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μ.Στρατάκης: Η Νέα Δημοκρατία θέλει να «κουκουλώσει» τις ευθύνες της για την οικονομία, αρνούμενη την Εξεταστική Επιτροπή με το πρόσχημα ότι δήθεν θα εκτεθεί η χώρα.

Κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τη σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ως Ανεξάρτητης Αρχής, o βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για «παραλήρημα» τόσο από την πλευρά του ΛΑΟΣ όσο και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Κι αυτό γιατί ο μεν κ.Καρατζαφέρης μίλησε για ηττοπάθεια της Ελλάδας,για την οποία προτείνει στην πράξη να μείνει έξω από το καινούργιο πολυπολικό σύστημα που διαμορφώνεται μετά την παγκοσμιοποίηση και να γίνει υποχείριο κάποιας μεγάλης δύναμης απ’αυτές που επικρατούν σήμερα στο παγκόσμιο σκηνικό, ως ένα αυτό καθ’ αυτό προτεκτοράτο της, ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, με το επιχείρημα που χρησιμοποίησε να μην γίνει η Εξεταστική Επιτροπή, διότι θα εκτεθεί η χώρα.

«Όμως, αυτά που λέγανε όλον τον καιρό για σεμνότητα, ταπεινότητα και διαφάνεια, όλα αυτά πάνε περίπατο. Διότι, η σεμνότητα και η ταπεινότητα δεν είναι λέξεις κενές περιεχομένου, όπως προσπάθησε κι όπως τις κατάντησε η Νέα Δημοκρατία, είναι το αποτέλεσμα ενεργειών και πράξεων που πρέπει να γίνονται όταν έχει κανείς αναλάβει ευθύνες για τη διαχείριση των ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα.
Δηλαδή, τι μας λέει η Νέα Δημοκρατία; Να μην κάνουμε την Εξεταστική Επιτροπή, διότι σε λίγο η “άσπρη” τρύπα θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που υπολογίζαμε.Μας είπε, δηλαδή, ότι τα χρέη στα νοσοκομεία θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που ήδη μας δήλωναν κι ένα σωρό άλλα πράγματα, τα οποία πραγματικά είναι πρωτάκουστα και που επιβάλλουν γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, να προχωρήσουμε άμεσα στην Εξεταστική Επιτροπή. Η Εξεταστική Επιτροπή, πρέπει να πούμε για να το ξεκαθαρίσουμε, δεν θα είναι δικαστική και ανακριτική διαδικασία, θα είναι διερευνητική διαδικασία»,
ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Στρατάκης.

Η προσπάθεια βέβαια της ΝΔ να επιρρίψει το δημόσιο χρέος στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πέφτει στο κενό, όταν είναι γνωστό ότι το 2004 παρέλαβαν ένα δημόσιο χρέος της τάξης των 163 δις ευρώ και μέσα σε πέντε χρόνια το πήγαν στα 300 δις, το φανερό βέβαια γιατί για το κρυφό χρέος που κάθε μέρα αυξάνει, δεν μας λένε και δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει πραγματικά.

Έτσι, ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι η μόνη επιλογή είναι να ριχτεί πραγματικά παντού άπλετο φως για να φανεί ποιοί έχουν τις ευθύνες.
Όσον αφορά το σχέδιο νόμου, τόνισε ότι είναι μία κίνηση της κυβέρνησης προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού διαμορφώνει άλλα δεδομένα για το ελληνικό στατιστικό σύστημα και βέβαια δημιουργεί μια ανεξάρτητη στην κυριολεξία Αρχή.
Ο στόχος είναι, όντως, να υπάρξει θεσμική αναβάθμιση του συστήματος και να παράγονται επίσημα στατιστικά στοιχεία αξιόπιστα, με αμεροληψία, πληρότητα αλλά και διοικητική αποτελεσματικότητα.

Και κατέληξε, προτείνοντας να συμπεριληφθούν οι σκοποί της ίδρυσης της Ανεξάρτητης Αρχής και στις αρμοδιότητές της (πέρα απ’αυτές που είχε μέχρι σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία), για να επιλαμβάνεται σε όλους τους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με μελέτες ή οτιδήποτε άλλο, διότι, όπως υπογράμμισε ο κ.Στρατάκης, «έχουμε ανάγκη ως χώρα να παρακολουθήσουμε όλα τα δεδομένα που μας χρειάζονται, αν θέλουμε να μην ξαναπέσουμε σε λάθη του παρελθόντος, αν θέλουμε η χώρα να πορευτεί με βάση πραγματικά δεδομένα σε μια αναπτυξιακή πορεία προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών».