Τίποτα καινούργιο από Χατζηγάκη για τους νέους αγρότες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Χατζηγάκης δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο, ούτε δεσμεύτηκε να πληρώσει όσους νέους αγρότες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου κ. Μανόλη Σοφ. Στρατάκη.
Όπως παραδέχθηκε απλά, «συμμερίζεται απόλυτα την αγωνία η οποία αφορά όχι μόνο αυτό καθ’ αυτό το πρόβλημα των νέων αγροτών, αλλά αφορά ολόκληρη τη συγκρότηση και το μέλλον της αγροτικής μας παραγωγής».
Και αφού έκανε κήρυγμα για τα διαρθωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, όπως είναι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και ο πολυτεμαχισμένος κλήρος, θέλησε να πείσει ότι τα 16 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στο Νομό Ηρακλείου, είναι αρκετά για να λύσουν το πρόβλημα και να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους αγρότες να ενταχθούν, που είναι και στόχος της κυβέρνησης όπως τόνισε.
Ο κ.Στρατάκης στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο νόμος 2520/1997 άρθρο 10, (στο οποίο ο ίδιος ήταν εισηγητής) που δίνει την δυνατότητα στους αγρότες, ανεξάρτητα από ηλικία, να μπορούν να αποκτήσουν αγροτική γη χωρίς να πληρώνουν φόρο μεταβίβασης αλλά να έχουν και πρόσθετες φοροαπαλλαγές.
«Χρειάζεται όμως, κύριε Υπουργέ, μια κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και δική σας, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος διότι είναι ανάγκη να γίνει. Έχει προβλεφθεί αλλά δεν αξιοποιήθηκε προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ο ίδιος επισημάνατε».
Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την τρίχρονη καθυστέρηση από την προηγούμενη προκήρυξη του προγράμματος για να γίνει νέα, με αποτέλεσμα να αποκλείονται πάρα πολλοί αγρότες που το μεσοδιάστημα ήθελαν να ενταχθούν, διότι η αναδρομικότητα αυτής της προκήρυξης είναι μόνο για 18 μήνες. Που σημαίνει δηλαδή ότι όσοι στο μεσοδιάστημα έγιναν αγρότες αποκλείονται στην πράξη και δεν ενισχύονται. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι και αυτοί που είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης -και είναι αρκετοί- δεν έχουν πληρωθεί ακόμα το σύνολο των χρημάτων που δικαιούνται.
«Και αντιλαμβάνεστε ότι αρκετοί ικανοί νέοι άνθρωποι δεν θα έχουν το κουράγιο να προχωρήσουν σε ένταξη όταν διαπιστώνουν την ασυνέπεια της πολιτείας. Και καταλαβαίνετε ακόμη ότι, αυτή η αντιμετώπιση δεν διαμορφώνει θετικό κλίμα για ενδιαφερθούν περισσότεροι, προκειμένου να αλλάξουμε τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ηλικιακή σύνθεση των εχόντων αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αλλά λειτουργεί δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», επεσήμανε ο κ.Στρατάκης.