Τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων

Αριθμός πρωτ: 1407
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων.

Αναστάτωση έχει προκληθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν σημαντικό χρηματικό ποσό, κατά μέσο όρο 1000-1500 ευρώ, για τακτοποίηση των αυθαιρεσιών στις οικοδομές τους.
Συγκεκριμένα το πρόστιμο θα υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία της οικοδομής που έχει τις αυθαιρεσίες και οι ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή δεν θα καταβάλουν πρόστιμο διατήρησης. Σε αντίθετη περίπτωση ο ιδιοκτήτης θα καταβάλλει για τον ημιυπαίθριο πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι και καταγγέλλουν την ρύθμιση, η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει σε μια συνεχή εισπρακτική διαδικασία αφού μετά τις δηλώσεις των ιδιοκτητών θα ακολουθήσει η αναπροσαρμογή των τελών από τους δήμους, τη ΔΕΗ αλλά και τις εφορίες. Και όλα αυτά όταν με τη διαδικασία αυτή θα υπάρξει μόνο τακτοποίηση και όχι νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και άρα μη οριστική λύση του προβλήματος.
Επειδή, η ρύθμιση που αφορά στους ημιυπαίθριους χώρους, έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα αποδεικνύοντας την αποτυχία της κυβέρνησης στην εξεύρεση πόρων και την κάλυψη των προγραμματισμένων εσόδων.
Επειδή, η ρύθμιση αυτή εγκλωβίζει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων πού έχουν αυθαιρεσίες αφού δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα των ημιυπαίθριων χώρων και διαμορφώνει προϋποθέσεις δημιουργίας και νέων αυθαιρεσιών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ. κ. Υπουργοί:

Αν προτίθενται να προχωρήσουν στις αναγκαίες ρυθμίσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος των ημιυπαίθριων χώρων που απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων και για να σταματήσει η αναπαραγωγή στο μέλλον παρόμοιων φαινομένων, που πολλές φορές δημιουργούνται εξαιτίας της ανάγκης κάλυψης πραγματικών αναγκών, επειδή η πολιτεία δεν έχει διαμορφώσει κατάλληλο πλαίσιο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης