Ταλαιπωρία ασφαλισμένων και συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 2679
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/7/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Ταλαιπωρία ασφαλισμένων και συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου.

Με επανειλημμένες ερωτήσεις μου έχω επισημάνει τις δραματικές ελλείψεις διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων στα τοπικά καταστήματα του ΙΚΑ Ηρακλείου και κυρίως οικογενειακών γιατρών, με αποτέλεσμα αφενός τη μεγάλη ταλαιπωρία των συνταξιούχων και ασφαλισμένων και αφετέρου την εξάντληση του υφιστάμενου λιγοστού ιατρικού προσωπικού.
Η απόγνωση είναι μεγάλη για τους συνταξιούχους και ασφαλισμένους, καθώς η αναμονή για εξετάσεις ή ακόμα και για μια απλή συνταγογράφηση φτάνει τους 1-2 μήνες. Όπως επισημαίνει και ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΙΚΑ Ηρακλείου, η κατάσταση είναι τραγική και για τους εργαζόμενους και για τους ασφαλισμένους. Οι ανάγκες για την κάλυψη της πόλης όσον αφορά τους οικογενειακούς γιατριύς είναι τουλάχιστον 10 γιατροί, αφού 7 απ’ αυτούς αποχώρησαν από το ΙΚΑ ή συνταξιοδοτήθηκαν.
Επίσης, το ΙΚΑ Ηρακλείου παραμένει εδώ και και καιρό χωρίς ορθοδοντικό, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να πηγαίνουν στα Χανιά ή ακόμα και στην Αθήνα για να βρουν γιατρό, ενώ υπάρχει μόνο ένας διαβητολόγος για παροχή υπηρεσιών σε όλους τους ασφαλισμένους.
Την δραματική κατάσταση που επικρατεί επισημαίνουν με επιστολή τους προς τον Διοικητή του ΙΚΑ και τα μέλη της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου.
Επειδή παρά τη δέσμευση της Διοίκησης του ΙΚΑ για προσλήψεις προσωπικού, εδώ και επτά μήνες δεν έχει υλοποιηθεί.
Επειδή κάθε μέρα που περνάει, η κατάσταση χειροτερεύει και η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους αυξάνεται.
Επειδή οι χρονοβόρες διαδικασίες πρόσληψης ιατρικού προσωπικού συμβάλλουν στην επιδείνωση της παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

H κ. Υπουργός:
Εαν προτίθεται να εγκρίνει και να επιταχύνει τις διαδικασίες για άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο ΙΚΑ Ηρακλείου, προκειμένου να γίνεται ομαλά η παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών και να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ιδρύματος.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης