Τεράστιες αυξήσεις στο κόστος των λιπασμάτων

Αριθμός πρωτ: 3459
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/8/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Τεράστιες αυξήσεις στο κόστος των λιπασμάτων.

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές κηπευτικών, και όχι μόνο, εξαιτίας της αδικαιολόγητης μεγάλης αύξησης στις τιμές των λιπασμάτων ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου που αρχίζει σύντομα στο Τυμπάκι, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς και την Άρβη του νομού Ηρακλείου.
Οι τιμές των φωσφορικών, νιτρικών αλλά και όλων των λιπασμάτων έχουν ανέβει σε ποσοστά μέχρι και 300% ενώ αυτό δεν συμβαίνει σε καμία αλλη χωρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι παραγωγοί αλλά και οι προμηθευτές μιλούν πλέον ανοιχτά για καρτέλ και μονοπωλιακές καταστάσεις από εταιρείες οι οποίες κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά της Ελλάδας, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να επιβαρύνεται υπέρμετρα και οι παραγωγοί να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των καλλιεργειών τους.
Επειδή η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη από κάθε άποψη.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί
1) Αν προτίθενται να πάρουν μέτρα για να περιοριστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας αφού πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν έχουμε παρόμοια περιστατικά και
2) Αν προτίθενται να ενεργοποιήσουν και να αξιοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και κυρίως την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να σταματήσει αυτή η αλόγιστη αύξηση των τιμών και στην οποία δεν μπορούν να αντιδράσουν οι παραγωγοί αφού οι αυξήσεις είναι συνεχείς και υπερβολικές.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης