Τεράστιες ελλείψεις στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου

Αριθμός πρωτ: 16406
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/3/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Θέμα: Τεράστιες ελλείψεις στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας των δυο μεγάλων νοσοκομείων του Ηρακλείου, με τις μεγάλες ελλείψεις κλινών, προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς στους υπεύθυνους των νοσοκομείων αλλά και μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια στους ασθενείς.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, όπως και την ανάγκη ολοκλήρωσης του 4ου ορόφου της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ προκειμένου το νοσοκομείο να λειτουργεί ομαλά αλλά και να δημιουργηθούν επιπλέον προϋποθέσεις για την αύξηση των κλινών της ΜΕΘ, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει δοθεί λύση από το Υπουργείο.
Επειδή σύμφωνα με τους υπεύθυνους του νοσοκομείου, υπάρχουν μόλις έντεκα κρεβάτια στη ΜΕΘ, ενώ προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά απαιτείται να έχει το 10% των συνολικών κρεβατιών, δηλαδή θα πρέπει να υπάρχουν από 50 και πάνω, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο νοσοκομείο 700 κλινών.
Επειδή, έπειτα από πολύχρονη καθυστέρηση της διαμόρφωσης του 4ου ορόφου της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, αναμένεται να ολοκληρωθεί, αν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, το καλοκαίρι γεγονός όμως που δεν θα επιλύσει άμεσα το πρόβλημα των κρεβατιών στη ΜΕΘ, καθώς θα ελευθερωθεί ο χώρος αλλά δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι πρόσθετες κλίνες χωρίς το αναγκαίο πρόσθετο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Επειδή αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο καθώς υπάρχουν μόλις έντεκα κρεβάτια, οκτώ στην ΜΕΘ και τρία στην ΜΑΦ, ενώ έχει συνολικά 500 κρεβάτια.
Επειδή πρόκειται για τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό ασθενών, όχι μόνο από το νησί αλλά και από όλο το νότιο Αιγαίο,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προστίθεται να προβεί άμεσα για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών των νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να στελεχωθεί η ΜΕΘ και να δημιουργηθούν τα πρόσθετα κρεβάτια που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης