Το διατροφικό σκάνδαλο του σπορέλαιου και η διατίμηση του ελαιολάδου

Αριθμός πρωτ: 940
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/5/2008

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Θέμα: Το διατροφικό σκάνδαλο του σπορέλαιου και η διατίμηση του ελαιολάδου .

Απογοητευμένοι είναι οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Ηρακλείου, οι οποίοι ενώ πωλούν, εάν βρουν αγοραστές, το λάδι τους στην χαμηλότερη τιμή των τελευταίων χρόνων, θα υποστούν ταυτόχρονα τις συνέπειες της διατίμησης εξαιτίας του διατροφικού σκανδάλου των εισαγόμενων σπορελαίων, αντί να υπάρξει μέριμνα για τη διάθεση του προϊόντος τους.
Δικαιολογημένα αγανακτούν γιατί δεν υπήρξε καμία διατίμηση όταν οι τιμές των λιπασμάτων και των λοιπών εφοδίων διπλασιάζονταν μέσα σε μία ημέρα, αισθανόμενοι ότι αποτελούν τον αδύνατο κρίκο του όλου συστήματος και αντί να έχουν προστασία εισπράτουν και τιμωρία.
Το μέτρο της διατίμησης στο ελαιόλαδο δεν μπορεί να ισχύει μόνο για την τιμή στον τελικό καταναλωτή και όχι για την τιμή στον παραγωγό, γιατί το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ακόμη μεγαλύτερη καθίζηση των τιμών παραγωγού προς όφελος των κερδοσκόπων.
Επειδή είναι αδιανόητο τα εισαγόμενα σπορέλαια να ευθύνονται για το διατροφικό σκάνδαλο και τα παραγόμενα στην Ελλάδα ελαιόλαδα να πληρώνουν τις συνέπειες.
Επειδή μ’ αυτές τις αποφάσεις αποδεικνύεται ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται μόνο να μην μειωθούν οι εισαγωγές σπορελαίου, τη στιγμή που τα ελληνικά ελαιόλαδα είναι απούλητα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός,
1) Αν προτίθεται με βάση τη διατίμηση της τιμής πώλησης του ελαιολάδου να ορίσει και τιμή αγοράς από τους ελαιοπαραγωγούς, ώστε να μην είναι για άλλη μία φορά τα θύματα των επιλογών της κυβέρνησης και
2) Αν προτίθεται να τροποποιήσει την απόφαση ώστε να εξαιρεθεί το ελαιόλαδο από τη διατίμηση των σπορελαίων, αφού πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διαφορετικό προϊόν, όπως και είναι.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης