Το εκκρεμές των εκλογών

Το εκκρεμές των εκλογών

Του Μανόλη Σοφ. Στρατάκη βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν.Ηρακλείου

Το τελευταίο διάστημα η εκλογολογία την οποία καλλιεργούσε κατά βάση η Κυβέρνηση με διάφορους τρόπους αλλά και ταυτόχρονα χρησιμοποιούσε ως μέσο για να ξεφεύγει από τις δυσκολίες, είχε γίνει ένα εκκρεμές για το οποίο κανείς δεν ήξερε αν σταματούσε και πότε.

Τα τελευταία δεδομένα όμως δείχνουν ότι η ώρα των εκλογών ήρθε πρόωρα, έστω και αν η αρχική ρήση ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους» ήθελε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι ο Καραμανλής είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού και μπορεί να αντέξει μέχρι το τέλος της τετραετίας, παρά την κυβερνητική ανικανότητα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τόπου, δημιουργώντας ταυτόχρονα την εικόνα του θεσμικού πρωθυπουργού που εξαντλεί την τετραετία.

Φαίνεται όμως ότι οι συνεχείς ανεξέλεγκτες εξελίξεις δεν επιτρέπουν παρατάσεις, γιατί υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουν κλίμα κατάρρευσης, και τα επικοινωνιακά επιτελεία που το γνωρίζουν, θέλουν να το αποφύγουν, προκειμένου να συνεχίσει ο Καραμανλής να είναι ο αρχηγός της Ν.Δ. ακόμη και μετά την ήττα.

Οι επικοινωνιολόγοι της Ν.Δ. γνωρίζουν ακόμη ότι οι δημοσκοπήσεις, παρά το προβάδισμα που έδιναν στη Ν.Δ., κρύβουν έναν αστάθμητο παράγοντα που αφορά την κυβερνητική πολιτική, για την οποία είναι δυσαρεστημένη η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, και αυτή η δυσαρέσκεια είναι αναμενόμενο να εκφραστεί την κρίσιμη ώρα της ψήφου και όχι την ώρα που γίνεται η μέτρηση.

Για τους λόγους αυτούς, πίστευαν ότι αν η Κυβέρνηση κατάφερνε να δώσει, και όχι να υποσχεθεί πάλι εξ ανάγκης, όπως προσπαθεί να κάνει τώρα, μερικά απ’ όσα υποσχέθηκε στις προηγούμενες εκλογές, ίσως αυτό να βελτίωνε την κατάσταση και να πετύχαινε να χάσει οριακά.

Τα πράγματα όμως φαίνεται να αλλάζουν ραγδαία, ιδιαίτερα μετά την αποδεδειγμένη πολιτική ευθύνη του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και κατά συνέπεια του πρωθυπουργού, και διά του πορίσματος Ζορμπά για τα αμαρτωλά ομόλογα, αλλά και με την κατάσταση στο Χρηματιστήριο, που δεν αφήνει περιθώρια στη Ν.Δ. να επικαλείται τα ίδια φαινόμενα επί ΠΑΣΟΚ ως σκάνδαλα. Μαζί δε με τα άλλα γνωστά προβλήματα που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία, δεν αφήνουν περιθώρια για προβληματισμούς και παιχνίδια.

Είναι γι’ αυτό αναμενόμενο να γίνουν οι εκλογές το συντομότερο, για να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη Ν.Δ., και όχι μόνο όσα προκύπτουν από την ανικανότητα και ταυτόχρονα την πρόθεσή της για υλοποίηση ενός προγράμματος διαφορετικού από αυτό που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό.

Όμως η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει για άλλη μια φορά ποιες ήταν, ποιες είναι και ποιες θα είναι κάθε φορά οι προθέσεις της εκάστοτε ηγεσίας της συντηρητικής παράταξης στη χώρα μας, που προσπαθεί να ξεγελάσει τους πολίτες προεκλογικά, και μετεκλογικά όχι μόνο να τούς αγνοήσει αλλά και να τούς τιμωρήσει.

Φανερώνει όμως και κάτι άλλο που αφορά την ηθική υπόσταση των κυβερνώντων, οι οποίοι, προκειμένου να πετύχουν τους κρυφούς στόχους τους, δεν διστάζουν να προχωρήσουν ακόμη και σε παράνομες πράξεις χωρίς καμιά αναστολή και χωρίς κανένα φραγμό.

Τα πράγματα όμως δείχνουν ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και υποχρεώνεται η Ν.Δ. σε άμεσες εκλογές, τις οποίες όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν, για να δείξουν ότι ο ελληνικός λαός έχει πολιτική ωριμότητα και συνειδητά επιβραβεύει ή τιμωρεί με την ψήφο στην κάλπη.