Το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) στο Ηράκλειο

Αριθμός πρωτ: 119
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/10/2007

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) στο Ηράκλειο

Η εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Ηράκλειο Κρήτης σε εγκαταστάσεις του ΙΤΕ ήταν μια σημαντική επιτυχία της χώρας μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ως αποτέλεσμα των χειρισμών της Ελληνικής Προεδρίας το 2003.
Σε άρθρο του European Voice στις 18 Οκτωβρίου 2007 φαίνεται ότι αποκαλύπτονται οι αφόρητες πιέσεις από ορισμένους κύκλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι νέες προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργηση ή απομάκρυνση του Οργανισμού από το Ηράκλειο και η απορρόφηση των δραστηριοτήτων του στο εγγύς μέλλον από ένα νέο Ευρωπαϊκό Οργανισμό, στον οποίο θα προστεθούν τα υφιστάμενα καθήκοντα του ENISA.
Έγκυρες πληροφορίες από Βρυξέλλες αναφέρουν ταχείς προετοιμασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την λήψη των σχετικών αποφάσεων από το Κολλέγιο των Επιτρόπων στις 13 Νοεμβρίου 2007, ενόψει της συζήτησης για την ανανέωση του κανονισμού λειτουργίας του Οργανισμού μετά την συμπλήρωση 5 ετών το 2009.
Επειδή μέχρι σήμερα η Ελληνική πλευρά έχει επιτυχώς αντιμετωπίσει όλα τα προσκόμματα και επιχειρήματα και έχει υπερνικήσει τα διάφορα εμπόδια που κατά καιρούς ετέθησαν από τους γνωστούς κύκλους που επιβουλεύονται την έδρα του ENISA.
Επειδή η τοπική κοινωνία, που ομόθυμα στηρίζει την παραμονή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού έχει αναστατωθεί από την πληροφόρηση για τις αρνητικές εξελίξεις για όσα συμβαίνουν σε βάρος της Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δε «Σύλλογος Φίλων του ENISA» διαμαρτύρεται έντονα προς όλες τις κατευθύνσεις για όσα μεθοδεύονται.
Επειδή επίκειται επίσκεψη της Επιτρόπου κυρίας Reding στην Αθήνα στις 2-3 Νοεμβρίου 2007, η οποία ως γνωστόν είχε εκφραστεί με ιδιαιτέρως επαινετικά σχόλια μετά την επίσκεψή της τον Απρίλιο 2006 στην έδρα του ENISA στο Ηράκλειο, ενώ σήμερα πρωτοστατεί σε ενέργειες που προσβάλλουν την Ελλάδα, με την πρόταση της να καταργήσει τον ENISA και να δημιουργήσει ένα νέο οργανισμό με παρεμφερή καθήκοντα σε νέα έδρα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κύριος Υπουργός:

Πως προτίθεται να ενεργήσει άμεσα και αποτελεσματικά προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να υποστηρίξει τη παραμονή του ENISA στο Ηράκλειο, αντιτασσόμενος στα γνωστά ιδιοτελή σχέδια ξένων συμφερόντων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης