Το μήνυμα των εκλογών και οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης

“Το μήνυμα των εκλογών και οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης”

του Μανόλη Σοφ.Στρατάκη
Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν.Ηρακλείου *

Θα περίμενε κανείς ακούγοντας τις προγραμματικές δηλώσεις μιας Κυβέρνησης μειοψηφίας στο λαό, όπως είναι η Κυβέρνηση της ΝΔ, να πει στη Βουλή καθαρά ότι πήρε το μήνυμα του αποτελέσματος και ότι θα αλλάξει τις πολιτικές που άσκησε σε βάρος του ελληνικού λαού και οι οποίες μείωσαν το ποσοστό της στο εκλογικό σώμα.
Αντ΄ αυτού με περισσή αλαζονεία ο κ. Πρωθυπουργός διατείνεται ότι πήρε εντολή να συνεχίσει το πρόγραμμα της ΝΔ, όχι αυτό που εξαγγέλθηκε στις προηγούμενες εκλογές, γιατί σ΄αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν τόλμησε να παρουσιάσει πρόγραμμα, αλλά αυτό που εφάρμοσε στην πράξη τα 3,5 χρόνια, που όπως έχει καταγγείλει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποτελούσε την κρυφή ατζέντα της ΝΔ , δηλαδή τις δήθεν μεταρρυθμίσεις που στην πράξη είναι απορυθμίσεις και συντελούν στη διάλυση του κράτους, όπως το βιώσαμε και το πληρώσαμε ακόμη και με ανθρώπινες ζωές στις φετινές πυρκαγιές.
Είναι γεγονός ότι με εξαγορά συνειδήσεων, διανέμοντας τριχίλιαρα, κατάφερε η ΝΔ να πάρει τους 30.000 σταυρούς για να περισώσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, γιατί το μπλε χρώμα στο χάρτη των νομών Ηλείας και Ρεθύμνης, αλλά και τα αποτελέσματα στην Αργολίδα και τη Βοιωτία δεν έγιναν από μόνα τους, όταν 15 μέρες μετά τις εκλογές υπάρχουν καταγγελίες και πρωτοσέλιδα στον επαρχιακό τύπο ότι εντάχθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές χωριά που είδαν τις φωτιές από μακριά και ότι αρχίζει τώρα από τις τράπεζες η διεκδίκηση επιστροφής των χρημάτων που δόθηκαν προεκλογικά.
Ο ελληνικός λαός σ΄αυτές τις εκλογές σηματοδότησε με τις επιλογές του, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης ψήφισε, ότι είναι αντίθετος με τη θεοποίηση της Αγοράς και τις επιδιώξεις και τους στόχους που το παγκόσμιο σύστημα θέλει να πετύχει και στη χώρα μας. Όπως για παράδειγμα την ιδιώτευση των πολιτών και κυρίως των νέων, με την αποστασιοποίηση τους από τα κοινά, τη συσσώρευση του πλούτου σε πολύ λίγους και την υποβάθμιση της εργασίας προς όφελος του κεφαλαίου.
Έδειξε ακόμη με την ψήφο του ότι επιθυμεί να εφαρμοστούν πολιτικές που θα έχουν ως αποτέλεσμα να αμβλυνθούν και να λυθούν τα προβλήματα παλαιά και νέα που δημιουργούνται και μεγιστοποιούνται καθημερινά.
Δήλωσε ο κ. Πρωθυπουργός ότι θα μειώσει το δημόσιο χρέος αλλά δυστυχώς αυτό αυξάνει με απρόβλεπτους ρυθμούς, αφού τα 173 δις ευρώ του 2003 έγιναν 235 δις ευρώ το 2007.
Δεσμεύτηκε ακόμη για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έως το 2010, αλλά δεν μας είπε αν θα μπουν νέοι φόροι και σε ποιους ή θα αξιοποιηθούν λογιστικά και διαχειριστικά τερτίπια για να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι. Έργο που έχουμε ξαναδεί αλλά και το πληρώσαμε και θα το πληρώνουμε με το να πλουτίσουμε σε μια βραδιά κατά 25%.

Δεν υπήρξε καμιά αναφορά του κ. Πρωθυπουργού για το οδικό δίκτυο της Κρήτης όπως την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ και των κάθετων αξόνων και του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης, έργα τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη και την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, αν και γνωρίζει ότι η Κρήτη δεν χρηματοδοτήθηκε όσο έπρεπε από το Γ΄ ΚΠΣ, αφού τα μεγάλα οδικά έργα, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΠΑΘΕ, ΡΙΟ-ΑΝΤΙΡΙΟ, απορρόφησαν την μερίδα του λέοντος από τους πόρους για τα οδικά δίκτυα και υπολογίζαμε όλοι ότι αυτό το έλλειμμα θα καλυπτόταν από το Δ΄ΚΠΣ.
Η ΝΔ έχει αποφασίσει, όπως διαφαίνεται, να στερήσει από την Κρήτη αυτά που πραγματικά δικαιούται από το Δ΄ΚΠΣ, εξαιτίας του πολιτικού της φρονήματος.
Ακούσαμε από τον κ. Πρωθυπουργό ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή σύγχρονου αεροδρομίου στο Καστέλλι. Χάρηκα γιατί έστω και μετά 3,5 χρόνια, ύστερα από πολλές παλινωδίες, γίνεται αποδεκτή έστω στα λόγια η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, την οποία είχαμε καταθέσει πριν τρία χρόνια και ως πρόταση νόμου και την οποία είχα εισηγηθεί και καταψήφισε η ΝΔ. Λυπάμαι όμως για την καθυστέρηση, για τα τέσσερα χαμένα χρόνια και γιατί αφαιρέθηκε η λέξη διεθνές Αεροδρόμιο, γιατί τέτοιο πρέπει να είναι το πρώτο σε πτήσεις τσάρτερς Αεροδρόμιο της χώρας.
Δήλωσε ο κ.Πρωθυπουργός ότι η στήριξη του Αγροτικού πληθυσμού είναι μείζονος σημασίας για την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Η διαπίστωση είναι σωστή, αλλά στα 3,5 χρόνια της ΝΔ έχουν συμβεί τα ακριβώς αντίθετα.
Το Αγροτικό εισόδημα μειώνεται χρόνο με το χρόνο.
Το κόστος παραγωγής αυξάνεται καθημερινά, οι ζωοτροφές έχουν φτάσει στα ύψη και οι κτηνοτρόφοι αφανίζονται.
Οι κοινοτικές ενισχύσεις όχι μόνο δεν δίδονται ταχύτερα αλλά ούτε μέσα στις προθεσμίες, αφού τρεις μήνες μετά την τελική ημερομηνία υπάρχουν μερικές χιλιάδες παραγωγών στο Νομό Ηρακλείου, που δεν έχουν πάρει καμιά ενίσχυση. Όσοι τις πήραν, τις πήραν σε δόσεις και με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και για πρώτη φορά ως δάνειο μειωμένες κατά 20% και πάνω, εξαιτίας των κρατήσεων που πληρώνουν οι αγρότες ενώ αυτό το κόστος θα έπρεπε να το πληρώνει το κράτος, όπως γίνεται στις άλλες χώρες.
Οι αποζημιώσεις καταστροφικών ζημιών από παγετούς και πυρκαγιές δεν έχουν πληρωθεί μετά 3,5 χρόνια στο Νομό Ηρακλείου, αξιοποιώντας διάφορες προφάσεις παρά τις δεσμεύσεις του κ.Πρωθυπυργού για απόδοση με τόκο των ενισχύσεων.
Τα χρέη συσσωρεύονται με κίνδυνο να βγει στο σφυρί η περιουσία των Αγροτών και η περιβόητη ρύθμιση των Αγροτικών χρεών δεν κάλυψε τα 2/3 των υπερχρεωμένων αγροτών που πλήρωσαν και θα πληρώνουν για πολλά χρόνια τα πανωτόκια και σε πολλαπλούν το αρχικό δάνειο.
Ο Αγροτικός Τομέας περνά κρίση και προς αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο δεν γίνεται αλλά ούτε λέγεται απολύτως τίποτα, ενώ και οι αγρότες μειώνονται και η αγροτική παραγωγή συρρικνώνεται.
Θέλω να τονίσω ότι ακόμη και η σεισάχθεια με την οποία προσπαθούν κάποιοι να χαϊδέψουν τα αυτιά των αγροτών, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα εάν δεν αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει όραμα και σχέδιο για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος.

Δήλωσε ο κ.Πρωθυπουργός για κάλυψη του ψηφιακού χάσματος, ενώ είναι γνωστό ότι η διαφορά με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. διευρύνεται.
Η Ελλάδα, 4,5 χρόνια μετά την εκτόξευση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου, δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη τους δύο ιδιόκτητους αναμεταδότες του Hellas Sat, τη στιγμή που υπάρχουν πολλές περιοχές στα νησιά και σε ορεινούς όγκους που δεν βλέπουν ούτε την κρατική ΕΡΤ, ενώ οι υπάρχουσες υποδομές παραμένουν αναξιοποίητες.
Μίλησε ο κ.Πρωθυπουργός για κατώτατη εθνική σύνταξη μεγαλύτερη από το όριο της φτώχειας από το 2009, που σημαίνει ότι δεσμεύθηκε ότι στον επόμενο προϋπολογισμό τα 330 ευρώ θα γίνουν 550 ευρώ, γιατί το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί γι΄αυτό, ελπίζω να μην ειπωθεί σε λίγο καιρό ότι εννοούσε το τέλος της τετραετίας, άρα όταν δεν θα είναι Κυβέρνηση, αφού γρήγορα θα γίνουν εκλογές όπως διαφαίνεται και από την εξαγγελθείσα αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Εκτιμά ίσως η ΝΔ ότι έτσι μπορεί να αξιοποιήσει τις εσωτερικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, που προβάλλονται ως διχαστικές, πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό από όλους ότι αυτές θα διαμορφώσουν το νέο όραμα του ΠΑΣΟΚ και τη «ρεαλιστική ουτοπία» που έχει ανάγκη ο προοδευτικός λαός μας, για να μας δώσει την αναγκαία ισχυρή πλειοψηφία ανεξάρτητα από τον εκλογικό νόμο και το χρόνο προκήρυξης των εκλογών.

* Αποσπάσματα από την ομιλία που γράφτηκε αλλά δεν εκφωνήθηκε στη Βουλή εξαιτίας της σειράς στον κατάλογο των ομιλητών.