Το Πάγιο Τέλος Κτηματογράφησης βάσει του Ν. 3481/2006

Αριθμός πρωτ: 14793
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

ΘΕΜΑ: Το Πάγιο Τέλος Κτηματογράφησης βάσει του Ν. 3481/2006

Ως καλοκαιρινό χαράτσι χαρακτηρίζεται το πάγιο τέλος κτηματογράφησης που καλούνται να καταβάλουν οι πολίτες σε 107 περιοχές της χώρας έως το τέλος του Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 6 του Ν. 3481/2006, ορίζεται πάγιο τέλος κτηματογράφησης 35 ευρώ ανά εγγραπτέο δικαίωμα που δηλώνεται.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει κατά κυριότητα σε δύο άτομα με βάση το συμβόλαιο, ο νόμος προβλέπει «διπλοπληρωμή» του λεγόμενου «κτηματοσήμου». Παρομοίως, και στην περίπτωση που δύο σύζυγοι έχουν κρατήσει την επικαρπία και έχουν μεταβιβάσει στο παιδί τους το 100% της ψιλής κυριότητας, τότε θα πληρώσουν «κτηματόσημο» και οι τρεις. Εάν αυτή η οικογένεια πουλήσει το σπίτι μετά την καταβολή του «κτηματοσήμου», ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει κι αυτός τα τέλη του Κτηματολογίου.
Η έναρξη της νέας φάσης εφαρμογής του Κτηματολογίου έχει κάνει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ θεωρούν επιτακτική την ανάγκη κτηματογράφησης, να ταλαιπωρούνται σε ατέλειωτες ουρές και να πληρώνουν δυσβάσταχτα ποσά εν μέσω μεγάλης ακρίβειας και οικονομικής αδυναμίας.
Πολλοί πολίτες αδυνατούν και αγανακτούν γι’ αυτή την αδικία. Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, ώστε να καταβάλλεται το πάγιο τέλος κτηματογράφησης ανά ακίνητο από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη, και, σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες ανά ακίνητο, το τέλος να καταβάλλεται αναλογικά, ώστε να μην αποβεί η εφαρμογή του Κτηματολογίου δυσβάσταχτη οικονομικά για την πλειονότητα των Ελλήνων ιδιοκτητών ακινήτων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης