Τροποποίηση του Εθνικού Φακέλου κρασιού

Αριθμός πρωτ: 781
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση του Εθνικού Φακέλου κρασιού.

Την ευθύνη, για την αναμενόμενη μη ομαλή απορρόφηση της φετινής παραγωγής οινοποιήσιμων σταφυλιών, στην ηγεσία του Υπουργείου επιρρίπτει η Ένωση Οινοποιών Ελλάδας, τονίζοντας ότι οι ρυθμίσεις που υιοθέτησε πέρυσι το Υπουργείο με τον Εθνικό Φάκελο για το κρασί αποδεικνύονται, στην πράξη, ανεπαρκείς.
Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Ένωσης, το Υπουργείο προτίμησε να μην διαθέσει, μέσω του Εθνικού Φακέλου κονδύλια για την απόσταξη κρασιών και τον εμπλουτισμό οίνων, παρά τις απόψεις που διατύπωσαν πολλοί φορείς του κλάδου.
Επειδή τα δυο αυτά μέτρα θα μπορούσαν να είναι καταλυτικής σημασίας στην ομαλή απορρόφηση της νέας σοδειάς οινοποιήσιμων σταφυλιών, με δεδομένα τα σημερινά υψηλά αποθέματα κρασιών από την περυσινή σοδειά.
Επειδή η χώρα μας είναι η μόνη οινοπαραγωγός χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν προβλέπει στήριξη για την απόσταξη κρασιών και για τον εμπλουτισμό οίνων, τονίζει χαρακτηριστικά η Ένωση Οινοποιών Ελλάδας.
Επειδή ο αγροτικός πληθυσμός του Νομού Ηρακλείου αλλά και της Κρήτης γενικότερα έχει υποστεί καθίζηση των εισοδημάτων του από την αδράνεια και τις παραλήψεις του Υπουργείου σε σημαντικά ζητήματα που τον αφορούν,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Εάν προτίθεται να κάνει δεκτές τις προτάσεις της Ένωσης Οινοπαραγωγών Ελλάδας για να επανεξετάσει και να τροποποιήσει τον Εθνικό Φάκελο για το κρασί, με την προσθήκη της απόσταξης και του εμπλουτισμού οίνων στις ενισχυόμενες δραστηριότητες από κοινοτικά και εθνικά κονδύλια.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης