Υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά ή trans λιπαρά

Αριθμός πρωτ: 5289
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/1/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά ή trans λιπαρά.

Από την απάντηση του ΥΠΑΑΤ στην 2807/17-12-2009 Ερώτησή μου προκύπτει ότι γίνεται αξιοποίηση των δεδομένων της μελέτης TRANSFAIR του 1999 η οποία θεωρείται παρωχημένη γιατί προέρχεται από διαιτητικές έρευνες αξιολόγησης που δεν βασίζονται σε βάσεις δεδομένων με πλήρη στοιχεία θρεπτικής σύνθεσης.

Επειδή, όμως, από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τεράστιες εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα όπως:

* Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2003 με τις οποίες τα trans λιπαρά δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 1% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών μας και οι νέες συστάσεις του 2009 για σημαντική περαιτέρω μείωση η πλήρη εξάλειψη του ποσοστού αυτού.
* Η αύξηση των trans λιπαρών μέχρι και 40% (σογιέλαιο) κατά τη διαδικασία απόσμησης των σπορελαίων στις βιομηχανίες.

Επειδή οι διαπιστώσεις που έγιναν στην Δανία, η οποία είχε απαγορεύσει πλήρως τα trans λιπαρά, για τη δραστική μείωση των θανάτων από καρδιακά επεισόδια, είχαν ως αποτέλεσμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με βάση την επιστημονική μελέτη του 2008 να συνιστά την πλήρη απαγόρευση των trans λιπαρών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειδή υπάρχουν συντριπτικά επιστημονικά δεδομένα την τελευταία δεκαετία που δείχνουν ότι τα trans λιπαρά έκτος από το ότι προωθούν το σχηματισμό της αρτηριακής πλάκας, την υψηλή πίεση του αίματος, τις καρδιακές παθήσεις και την παχυσαρκία, μειώνουν την απόκριση των ανθρώπινων κυττάρων στην ινσουλίνη, προδιαθέτουν σε καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Επιπλέον, όταν καταναλώνονται από μητέρες που θηλάζουν, εισάγονται στο μητρικό γάλα και μειώνουν τα επίπεδα των ουσιαστικών λιπαρών οξέων, ενώ ταυτόχρονα έχουν ενοχοποιηθεί για πιθανή πρόκληση στειρότητας στις γυναίκες, αύξηση πιθανότητας αποβολής του εμβρύου και για πιθανή πρόκληση ηπατικής δυσλειτουργίας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ.Υπουργοί

Αν προτίθενται να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης, έτσι ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τους κινδύνους από την κατανάλωση των trans λιπαρών, μέχρι τα αρμόδια όργανα της χώρας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν την πλήρη απαγόρευση τους.

Ο ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ