Υλοποίηση προγραμμάτων προώθησης ποιοτικών αγροτικών προϊόντων

Αριθμός πρωτ: 17467
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/4/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Υλοποίηση προγραμμάτων προώθησης ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

Με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου δημοσιοποιήθηκε η απόφαση για χρηματοδότηση επιχειρησιακών σχεδίων συνολικής δαπάνης 1.680.091 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.221.660 ευρώ επιχορηγούνται, για την προβολή και την προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας στις μεγάλες διεθνείς αγορές.
Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για 67 επιχειρησιακά σχέδια που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας, και συλλογικούς φορείς, περιλαμβανομένης και της Κρήτης, στους τομείς της εμπορίας και μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων.
Επειδή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, τα σχέδια αυτά αποτελούν ένα μέρος από το σύνολο ανάλογων δράσεων, που έχει αποφασίσει να προωθήσει και να χρηματοδοτήσει το Υπουργείο.
Επειδή όπως έχω επισημάνει με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει γίνει τίποτα, είναι ανάγκη η άμεση προώθηση των αγροτικών προϊόντων άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας του Νομού Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Ποιο είναι το ύψος της χρηματοδότησης των επιχειρησιακών σχεδίων για την προώθηση των ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις μεγάλες διεθνείς αγορές, για τις επιχειρήσεις και τους συλλογικούς φορείς του Νομού Ηρακλείου και πότε αναμένεται να υλοποιηθεί.
2) Ποια είναι τα υπόλοιπα μέτρα που διατείνεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι θα εφαρμόσει για το σκοπό αυτό και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθεται να τα υλοποιήσει.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης