Υπέρογκο το κόστος μεταβίβασης ακινήτων στην Ελλάδα

Αριθμός πρωτ: 12383
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/1/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θέμα: Υπέρογκο το κόστος μεταβίβασης ακινήτων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναδείχθηκε ως η ακριβότερη χώρα μεταξύ 21 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το κόστος μεταβίβασης ακινήτων, ενώ αντίστροφα ελάχιστα προστατεύεται ο καταναλωτής.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της έρευνας, για την απόκτηση ενός ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ , η αντίστοιχη επιβάρυνση ανέρχεται σε 6.500 ευρώ, όταν στη δεύτερη κατά σειρά χώρα , την Ιταλία, οι αντίστοιχες χρεώσεις δεν ξεπερνούν τα 3.245 ευρώ.
Επειδή σε ανάλογα συμπεράσματα έχουν καταλήξει και άλλες σχετικές μελέτες, όπως του ΟΟΣΑ, βάσει της οποίας η χώρα μας κατατάσσεται στην έκτη υψηλότερη θέση, σύμφωνα με το κόστος συναλλαγής για την απόκτηση κατοικίας.
Επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προβαίνει σε συστάσεις προς τη χώρα μας για νομοθετικές αλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών μεταβίβασης ακινήτων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει προκειμένου να ρυθμιστεί το σοβαρό πρόβλημα του υπέρογκου κόστους μεταβίβασης ακινήτων στη χώρα μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης