Υπέρογκο το κόστος της ενοικίασης των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης

Αριθμός πρωτ: 1070
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/8/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
3) ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Υπέρογκο το κόστος της ενοικίασης των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης.

Η έλλειψη έγκαιρου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά τη φετινή θερινή περίοδο, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία όλων των καταστροφών που προκλήθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας.
Τα αποτελέσματα των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα στη χώρα μας, έγιναν κατανοητά με τον πιο τραγικό τρόπο αφού χάθηκαν όχι μόνο πολύτιμες πηγές πράσινου αλλά κυρίως ανθρώπινες ζωές συμπολιτών μας καθώς και τεράστιες περιουσίες.
Οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού οι απλοί πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους και ήταν μάρτυρες των γεγονότων κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη συντονισμού της κρατικής μηχανής.
Επειδή σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου, η Κυβέρνηση απέρριψε πρωτοβουλία για παροχή 5 Καναντέρ για την ενίσχυση των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης από Έλληνα Βουλευτή του Καναδά, η δαπάνη των οποίων θα αφορούσε μόνο το κόστος μεταφοράς, ύψους περίπου 200.000 δολαρίων.
Επειδή η δαπάνη για την ενοικίαση εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης θα είναι διπλάσια τελικά φέτος, αφού αναμένεται να φτάσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα ζητήθηκαν και με μεγάλη καθυστέρηση όταν η κατάσταση ήταν πλέον ανεξέλεγκτη.
Επειδή η έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των έντονων καιρικών φαινομένων κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, πέρα από τις καταστροφές είχε σαν αποτέλεσμα και την εκτόξευση της δαπάνης για την καθυστερημένη ενοικίαση εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, τη στιγμή που η Κυβέρνηση αρνείται να αποζημιώσει αγρότες που έχασαν τις περιουσίες του,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη της επιτροπής για τις ανάγκες ανανέωσης του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών.
2) Εάν προτίθενται να προβούν στη σύσταση επιτροπής για την εκπόνηση μελέτης για την αγορά πυροσβεστικών ελικοπτέρων με την πλέον συμφέρουσα διαδικασία.
2) Εάν προτίθενται να εντείνουν τις προσπάθειες προκειμένου να συναφθεί διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία για την ενοικίαση πυροσβεστικών αεροσκαφών, χωρίς την εταιρεία που είναι μεσάζων προκειμένου να μειωθεί το κόστος ενοικίασης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης