Υπερβολικά ακριβές οι τραπεζικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Αριθμός πρωτ: 9756
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Υπερβολικά ακριβές οι τραπεζικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.

Πέντε φορές ακριβότερα πληρώνουν οι Έλληνες τις τραπεζικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία αφορούν τόσο στις εσωτερικές πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών όσο και στις τραπεζικές πληρωμές από την Ελλάδα στις άλλες χώρες – μέλη της Κοινότητας, υπηρεσίες τις οποίες οι Έλληνες πληρώνουν πολύ ακριβά σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και παρά την εφαρμογή του κοινοτικού Κανονισμού που υποχρεώνει σε δραστική μείωση ή και σε μηδενισμό του κόστους των ενδοκοινοτικών διασυνοριακών πληρωμών. Ειδικότερα, το ελάχιστο κόστος επιβάρυνσης στην Ελλάδα για πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών είναι 12 Ευρώ, ενώ για κάθε πληρωμή ύψους 100 Ευρώ ο ενδιαφερόμενος οφείλει να καταβάλει τραπεζικά έξοδα ύψους 12 Ευρώ όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες-μέλη είναι της τάξης των 2,46 Ευρώ.
Επειδή το υπερβολικό αυτό κόστος που επιβαρύνει τους Έλληνες συναλλασσόμενους είναι σκανδαλώδες, αν και είναι μικρότερο από τα αστρονομικά ποσά που ζητούσαν οι τράπεζες πριν μερικά χρόνια.
Επειδή δεν πρέπει η πολιτεία να επιτρέπει στους τραπεζικούς οργανισμούς να κερδοσκοπούν εις βάρος του Έλληνα πολίτη και παρά τους κοινοτικούς κανονισμούς.
Επειδή η προηγούμενη Ερώτηση 4607/20-2-07 με το ίδιο θέμα δεν απαντήθηκε,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να υποχρεώσει τις τράπεζες να συμμορφωθούν με τις κοινοτικές οδηγίες και να μειώσουν τα κόστη επιβάρυνσης, αφενός για εσωτερικές πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών και αφετέρου για τις ενδοκοινοτικές διασυνοριακές πληρωμές, προκειμένου να εναρμονιστούν με τα αντίστοιχα κόστη των υπόλοιπων χωρών – μελών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης