Υποβαθμισμένη η υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων στον Ο.Π.Α.Δ.

Αριθμός πρωτ: 2990
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/12/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Υποβαθμισμένη η υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων στον Ο.Π.Α.Δ.

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) για την υποβάθμιση της υγειονομικής τους περίθαλψης.
Οι ασφαλισμένοι καταγγέλλουν πως παρά τα αλλεπάλληλα υπομνήματα των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας τους προς τους αρμοδίους και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των λιγοστών εργαζομένων του, ο ΟΠΑΔ απαξιώνεται συνεχώς.
Όπως επανειλημμένα έχω επισημάνει, και τελευταία με την 408/8-10-07 Ερώτησή μου, ο αριθμός των εργαζομένων στον Οργανισμό δεν ξεπερνά τους 350 για όλη την επικράτεια, τη στιγμή που οι ασφαλισμένοι φτάνουν το 1.500.000, με αποτέλεσμα τη μη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
Η έλλειψη ιατρών – ελεγκτών, καθώς και σημείων πρόσβασης για τη θεώρηση των συνταγών και την ανανέωση βιβλιαρίων, προκαλεί επίσης ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως η τρομακτική έλλειψη προσωπικού δεν αντιμετωπίζεται με την πρόχειρη και περιστασιακή λύση της πρόσληψης συμβασιούχων.
Επειδή οι ασφαλισμένοι αγανακτούν καθώς δεν έχουν οδοντιατρική περίθαλψη, έχουν πολύ χαμηλή κάλυψη για αγορά γυαλιών, ακουστικών βαρηκοΐας κλπ. και δεν τους χορηγείται, σε αντίθεση με τους δικαιούχους των άλλων ταμείων, λουτροθεραπεία ενώ καταβάλλουν συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις και πληρώνουν εξ’ ολοκλήρου φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις που δεν έχουν κοστολογηθεί από το ΚΕΣΥ.
Επειδή, όπως οι ίδιοι τονίζουν, παρά τις υψηλές εισφορές τους, εκτοπίστηκαν από την Α΄ και Β΄ θέση, στη Γ΄ θέση νοσηλείας των νοσοκομείων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αναβαθμιστεί ποιοτικά η παρεχόμενη από τον ΟΠΑΔ περίθαλψη, αφενός με την πρόσληψη του συνόλου του απαιτούμενου διοικητικού και ιατρικού προσωπικού, και αφετέρου με τη χορήγηση όλων των παροχών που ζητούν και δικαιούνται οι ασφαλισμένοι.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ