Αριθμός πρωτ: 3745
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/12/2007
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: Υποχρεωτικές υπερωρίες σε εκπαιδευτικούς για αποφυγή προσλήψεων.
Λίγες ημέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Παιδείας εγκύκλιος, η οποία ενθάρρυνε τις υπηρεσίες εκπαίδευσης να αναθέτουν υποχρεωτικές υπερωρίες στους εκπαιδευτικούς ώστε να καλυφθούν οι χαμένες ώρες διδασκαλίας στα μαθήματα στα οποία υπήρχαν κενά εκπαιδευτικών.
Παρόλο που έγκαιρα έχω επισημάνει με Ερωτήσεις μου την ανάγκη πρόσληψης επιπλέον εκπαιδευτικών στα σχολεία όλης της χώρας, ώστε οι μαθητές να διδάσκονται την ύλη των μαθημάτων και να μην χάνονται ώρες εξαιτίας των ακάλυπτων κενών σε εκπαιδευτικούς, εντούτοις και παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, η εκ των υστέρων υποχρέωση των εκπαιδευτικών για υπερωριακή απασχόληση αποδεικνύει πως μέχρι και το Δεκέμβριο οι μαθητές έχαναν μαθήματα εξ’ αιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών.
Επειδή παρ’ όλες τις δεσμεύσεις του Υπουργείου και τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού δεν έχουν πληρωθεί οι κενές θέσεις με εκπαιδευτικούς.
Επειδή η υποχρεωτική υπερωριακή απασχόληση των εκπαιδευτικών δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για την κάλυψη της διδακτέας ύλης, αφού ούτε η αμοιβή είναι ικανοποιητική για να λειτουργήσει ως κίνητρο στους εκπαιδευτικούς,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προβεί στην πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των κενών στα σχολεία και να μην επιδιώκεται με πρόσκαιρα ημίμετρα η κάλυψη των αναγκών.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ