Υπό τον κίνδυνο κλεισίματος τα ελαιουργεία του νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 14569
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/2/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Υπό τον κίνδυνο κλεισίματος τα ελαιουργεία του νομού Ηρακλείου.

Η οικονομική κρίση των τελευταίων μηνών που πλήττει και τον αγροτικό τομέα, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστα και τα ελαιουργεία του νομού Ηρακλείου, καθώς η φετινή παραγωγή ελαιολάδου έχει μειωθεί κατά 33%, σε σχέση με πέρυσι, όπως έχω επισημάνει και στην 14409/13-2-2009 Ερώτησή μου.
Ειδικά σε περιοχές όπως είναι η βόρεια Μεσαρά αλλά και σε χωριά του Δήμου Αρκαλοχωρίου, πολλά ελαιουργεία έχουν ήδη κλείσει, καθώς η μειωμένη έως ανύπαρκτη παραγωγή, είτε από ακαρπία είτε από τα ακραία φετινά καιρικά φαινόμενα, οδήγησε στην υπολειτουργία των ελαιουργείων ακόμα και στο κλείσιμό τους.
Επειδή, το υψηλό κόστος λειτουργίας των ελαιουργείων, σε συνδυασμό και με την χαμηλότατη τιμή του ελαιολάδου, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ελαιουργούς οι οποίοι βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο.
Επειδή είναι ανάγκη η πολιτεία, εκτός από τους αγρότες, να στηρίξει έμπρακτα και τους ελαιουργούς, καθώς αποτελούν σημαντικό κρίκο της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης του ελαιολάδου, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε όλη τη χώρα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να βγάλει από το αδιέξοδο τους δεκάδες ελαιουργούς του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, υφιστάμενοι τις συνέπειες της δραματικής κατάστασης στον ελαιοκομικό τομέα, κατάσταση που έχει ήδη φέρει σε απόγνωση χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης