Υπ.Προστασίας του Πολίτη: Η αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους και εκτός αυτών, δεν αποτελεί αμιγώς αστυνομικό πρόβλημα


4/10/2011

Υπ.Προστασίας του Πολίτη: Η αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους και εκτός αυτών, δεν αποτελεί αμιγώς αστυνομικό πρόβλημα.
Τί απαντά στον βουλευτή Ηρακλείου Μαν.Στρατάκη για τον θανάσιμο τραυματισμό του 21χρονου.

Απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλη Στρατάκη με θέμα “Απαράδεκτα φαινόμενα βίας εξαιτίας ενός ακατανόητου φανατισμού”, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ.Παπουτσής αναφέρει ότι η πρόληψη και αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως αυτές αναφέρονται στο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής 2010-2014.
Στο πλαίσιο αυτό και στο βαθμό που υπάγεται στην αρμοδιότητά του, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, πέραν των σχετικών διαταγών που εκδίδει κατά την έναρξη και κατά τη διάρκεια κάθε αγωνιστικής περιόδου, κατευθύνει και δραστηριοποιεί το προσωπικό των περιφερειακών Υπηρεσιών του, προκειμένου να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη εξάλειψη του φαινομένου της αθλητικής βίας.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο 2010-2011, από τη λήψη μέτρων-δράσεων θεσμικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα των περιφερειακών Υπηρεσιών της Αστυνομικής Δ/νσης Ηρακλείου, διανεργήθηκαν έρευνες σσε 28 γραφεία πρώην συνδέσμων φιλάθλων, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να οδηγηθούν στο αυτόφωρο 60 άτομα, καθώς επίσης να σχηματιστούν 48 δικογραφίες για διάφορα αδικήματα που βεβαιώθηκαν στους εν λόγω χώρους.
Επιπλέον, σημειώθηκαν 19 περιπτώσεις επιθέσεων σε γραφεία πρώην συνδέσμων φιλάθλων, τραυματίστηκαν 4 άτομα, συνελήφθη ένα άτομο και συντάχθηκαν 4 δικογραφίες για διάφορα αδικήματα.
Σε ό,τι αφορά στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Ηράκλειο, την 5-9-2011, σας πληροφορούμε ότι, την ως άνω ημέρα και από 03.00 έως 04.00 ώρα σε προκαθορισμένο σημείο της περιοχής Καμινίων της πόλης του Ηρακλείου, έλαβε χώρα προσυμφωνημένη συμπλοκή 30 περίπου οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα χρακτηριστικά του προσώπου τους, με κράνη και κουκούλες και έφεραν λοστούς, πέτρες, μαχαίρια και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ένας 21χρονος (ημεδαπός) και να τραυματισθούν σοβαρά δύο ακόμα άτομα (ημεδαποί).
Κατόπιν των ανωτέρω, από την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων Υπηρεσιών της Αστυνομικής Δ/νσης Ηρακλείου και ύστερα από αστυνομική έρευνα και προανάκριση που διανήργησε η Υποδ/νση Ασφαλείας Ηρακλείου, συνελήφθησαν 17 άτομα (ημεδαποί) και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 21 (ημεδαπών) ατόμων και 2 αθλητικών σωματείων, για τα αδικήματα, κατά περίπτωση, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της συμπλοκής, σύστασης και συμμορίας, εμπρησμού, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, παράβασης νομοθεσίας περί όπλων, εξύβρισης, ηθικής αυτουργίας, παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου και ν.3708/2008. Ακολούθως, οι ανωτέρω συλληφθέντες με την σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, όπου ο ένας εξ’αυτών κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Ωστόσο, οι ενέργειές μας, ως Υπουργείο και ως Κυβέρνηση, για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί στον αθλητισμό συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο αυτό πρόσφατα (5-5-2011), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό των Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργών και εκπροσώπων συναρμόδιων Φορέων, που αφορούσε θέματα σχετικά με όλους τους τομείς του αθλητισμού.
Πέραν τούτων, στο σχέδιο νόμου “Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, της φαρμακοδιέγερσης, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις”, που προωθεί το Υπ.Πολιτισμού και Τουρισμού, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αθλητικής βίας και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις λέσχες φίλων των αθλητικών σωματείων. Επιπλέον, στο ΦΕΚ 108Α/10-5-2011, δημοσιεύτηκε το ΠΔ 42/2011, με το οποίο προβλέφθηκε η ίδρυση και λειτουργία Δ/νσεων Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς χώρους στις Δ/νσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί ένα πρόσθετο μέτρο στην πάταξη της οργανωμένης αθλητικής βίας.
Πέραν των προεκτεθέντων, το φαινόμενο στους αθλητικούς χώρους και εκτός αυτών, στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, αποτελεί ευρύτερο σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο έχει προβληματίσει σοβαρά όλες τις πολιτισμένες χώρες και βεβαίως την ελληνική Πολιτεία και κοινωνία, η δε αντιμετώπισή του δεν αποτελεί αμιγώς αστυνομικό πρόβλημα.
Για το λόγο αυτό, η διαδικασία αντιμετώπισης του όλου θέματος δεν εξαντλείται μόνο στην αστυνομική δραστηριότητα, αλλά απαιτεί τη συστράτευση, συνεργασία και την ειλικρινή βούληση των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, αθλητικών φορέων και παραγόντων, αλλά και την ευαισθητοποίηση και ενεργό συμμετοχή όλης της κοινωνίας, σε αρμονική συνεργασία με τους ανωτέρω φορείς, για εξάλειψη ή τουλάχιστον δραστική μείωση των κρουσμάτων βίας, που παρουσιάζονται εκτός ή εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε οι αθλητικές εκδηλώσεις να είναι γιορτή για τον αθλητισμό και οι αθλητικοί χώροι να είναι προσιτοί σ’ όλους τους πολίτες, όπως άλλωστε αρμόζει σε σύγχρονες και πολιτισμένες κοινωνίες.