Υψηλές τιμές ζωοτροφών και δυσβάστακτη άνοδος του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους

Αριθμός πρωτ: 9733
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Υψηλές τιμές ζωοτροφών και δυσβάστακτη άνοδος του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους.

Σημαντικό πρόβλημα που τείνει να εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα για τους κτηνοτρόφους, αποτελεί η προκλητική, όπως χαρακτηρίζεται από την ΠΑΣΕΓΕΣ που προέβη σε σχετική ανακοίνωση, αύξηση των τιμών των ζωοτροφών.
Όπως τονίζεται, τα αγροτικά προιόντα τα οποία προορίζονται για ζωοτροφές πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές από τους παραγωγούς στους μεσάζοντες, οι οποίοι στη συνέχεια τα μεταπωλούν σε τιμές-πρόκληση για τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Το πρόβλημα έχει ενταθεί την τελευταία διετία, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που κατέστρεψαν ή υποβάθμισαν σημαντικά την ποιότητα των παραγόμενων κτηνοτροφικών φυτών, ενώ έχει ευνοηθεί ιδιαίτερα από τις συνθήκες ασυδοσίας που επικρατούν στην αγορά, λόγω της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής.
Οι τιμές του καλαμποκιού, του κριθαριού, της μηδικής και της βρώμης έχουν αυξηθεί ακόμη και κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, γεγονός που συνεπάγεται ανάλογη αύξηση του κόστους παραγωγής και μείωση των κερδών για τους κτηνοτρόφους.
Επειδή οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών προστίθενται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σχετικά με τις τιμές και τη διάθεση στην αγορά του γάλακτος και του κρέατος.
Επειδή η μειωμένη, έως και κατά 30%, φετινή παραγωγή δημητριακών αναμένεται να προκαλέσει νέα άνοδο των τιμών των ζωοτροφών, όπως σημειώνει η ΠΑΣΕΓΕΣ,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Αν προτίθενται να λάβουν μέτρα για περιορισμό των συνθηκών ασυδοσίας και κερδοσκοπίας στην αγορά, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη άνοδο τις τιμές των ζωοτροφών και το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους.
2) Με ποια μέτρα προτίθενται να συμβάλουν στη στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης