Υψηλότερη τιμή του ψωμιού κατά τριάντα λεπτά λόγω του Νόμου 3526/2007 καταγγέλλουν οι αρτοποιοί

Αριθμός πρωτ: 3544
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/12/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Υψηλότερη τιμή του ψωμιού κατά τριάντα λεπτά λόγω του Νόμου 3526/2007 καταγγέλλουν οι αρτοποιοί.

Με επανειλημμένες ερωτήσεις μου και τελευταία την 3387/17-12-07, έχω επισημάνει την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά από την έκρηξη της ακρίβειας και τις συχνές ανατιμήσεις που γίνονται στα τρόφιμα και στα ποτά, με αποτέλεσμα την αδυναμία των καταναλωτών να καλύψουν πλέον ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες.
Οι τιμές εντούτοις δεν πέφτουν με ευχολόγια και διοικητικές παρεμβάσεις, όπως υπογραμμίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοποιητικών Μονάδων, ο οποίος κάνει λόγο για κακή διαχείριση από την Κυβέρνηση της λειτουργίας του ανταγωνισμού στις διάφορες αγορές, όπως π.χ. στην αγορά ψωμιού. Ο Σύνδεσμος τονίζει πως η ψήφιση του Νόμου 3526/2007 «έκλεισε» την εν λόγω αγορά και οδήγησε την τιμή από τη βιοτεχνική αρτοποιία στα 90 λεπτά τη φρατζόλα. Ωστόσο, όπως συνεχίζει να υποστηρίζει, το ψωμί μπορεί να πωλείται κατά πολύ φθηνότερα, δηλαδή στα 60 λεπτά, αν γίνει τροποποίηση του Νόμου.
Επειδή, σύμφωνα με το Σύνδεσμο, η λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι το άνοιγμα των αγορών και η ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Επειδή ο Σύνδεσμος επικαλείται τη βούληση πολλών αρτοποιών να πωλούν το ψωμί φθηνότερα, όμως ο εν λόγω Νόμος το απαγορεύει.
Επειδή επιβεβαιώνεται η αδυναμία της Κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη και την καταστολή των φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των καταναλωτών, αλλά και η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης να αποτρέψει τις ολιγοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προβεί στην τροποποίηση του Νόμου 3526/2007, όπως ζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοποιητικών Μονάδων, προκειμένου να μπορούν να πωλούν φθηνότερα το ψωμί όσοι αρτοποιοί το επιθυμούν και με ποιες ενέργειες προτίθεται να διασφαλίσει τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά του ψωμιού.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ