Υψηλό το κόστος της Παιδείας στη χώρας μας

Αριθμός πρωτ: 4905
Ημερομηνία κατάθεσης: 12/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Υψηλό το κόστος της Παιδείας στη χώρας μας.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τίτλο «Η εκπαίδευση σε μια ματιά 2008», το 2,4% των μηνιαίων εξόδων των Ελλήνων δαπανάται στην εκπαίδευση, ποσοστό το οποίο είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης.
Επειδή η επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι υπέρμετρα μεγάλη για τα ελληνικά νοικοκυριά, τη στιγμή που το συνολικό κόστος διαβίωσης συνεχώς ανεβαίνει με την έξαρση της ακρίβειας που υπάρχει στη χώρα μας.
Επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών που δίνουν τα λιγότερα χρήματα ανά φοιτητή και το σχετικό ποσό μόλις που ξεπερνά τα 4.200 ευρώ ετησίως, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι διπλάσιος, περί τα 8.500 ευρώ.
Επειδή η χώρα μας βρίσκεται επίσης στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τον αριθμό των φοιτητών που παίρνουν πτυχίο από τη σχολή τους στη λήξη του κανονικού χρόνου φοίτησης, με ποσοστό μικρότερο από 20%, όταν ο μέσος όρος στις 23 από τις 30 χώρες του ΟΟΣΑ που ερευνήθηκαν ανέρχεται στο 37%.
Επειδή τα νοικοκυριά του Νομού Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη των εξόδων των σπουδών και διαβίωσης των μαθητών και των φοιτητών, τα οποία τη νέα σχολική χρονιά σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τον οικογενειακό προϋπολογισμό,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να υπάρχει όχι μόνο επαρκής χρηματοδότηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και να υπάρχει βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, για να μην απαξιώνεται ο δημόσιος ρόλος της εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης