Φόβοι για πλασματικές μειώσεις των τιμών

Αριθμός πρωτ: 782
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Φόβοι για πλασματικές μειώσεις των τιμών.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) καθώς και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά επισημαίνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πλασματικών μειώσεων στις τιμές των ειδών ένδυσης, υπόδησης και άλλων διαρκών καταναλωτικών αγαθών, μετά την τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης να επιτρέψει τις προσφορές 25 μέρες πριν την επίσημη έναρξη των θερινών εκπτώσεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την ΕΣΕΕ η τροπολογία που επιτρέπει τις προσφορές θα επιφέρει τη πλήρη απορύθμιση της αγοράς δεδομένου ότι ο καταναλωτής δεν θα γνωρίζει αν η τιμή που θα του προσφέρεται στις εκπτώσεις είναι σωστή αφού δεν θα γνωρίζει την αρχική τιμή του προϊόντος που επιθυμεί να αγοράσει.
Επίσης, όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας αν ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός της αδυναμίας των διευθύνσεων εμπορίου των νομαρχιών να προβούν σε ουσιαστικούς ελέγχους, τότε το εμπόριο παραδίδεται ουσιαστικά σε λίγα μεγάλα καταστήματα που χρόνια τώρα προσπαθούν να ελέγξουν το εμπόριο για δικό τους όφελος.
Επειδή, η υπάρχουσα οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον εμπορικό κόσμο και η λήψη μέτρων πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μη δημιουργεί νέα προβλήματα.
Επειδή, το μέτρο αυτό δεν βρήκε την αποδοχή από το σύνολο του εμπορικού κόσμου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Με βάση ποια στοιχεία έλαβε την απόφαση αυτή και ποια μέτρα έχει πάρει για την πρόληψη των δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί η απόφαση αυτή να προκαλέσει όπως υποστηρίζει ή Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αλλά και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά. .

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ