Χαμένοι οι Έλληνες αγρότες από την αναθεώρηση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών υποστηρίζει η ΓΕΣΑΣΕ

Αριθμός πρωτ: 9322
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Χαμένοι οι Έλληνες αγρότες από την αναθεώρηση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών υποστηρίζει η ΓΕΣΑΣΕ .

Χαμένοι βγαίνουν οι Έλληνες αγρότες από την αναθεώρηση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών υποστηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, αφού οι πόροι που θα εισρεύσουν ως το 2013 είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που διεκδικούσε η παραγωγική πλευρά.
Σύμφωνα με τη ΓΕΣΑΣΕ, η αρνητική ως προς τη χρηματοδότηση του τομέα εξέλιξη, προκύπτει από την αδυναμία της χώρας μας να πετύχει ως περίοδο αναφοράς στις διαπραγματεύσεις το διάστημα 2001-2006, το οποίο άλλωστε είχε θέσει και το Υπουργείο ως στόχο.
Επειδή, όπως επισημαίνει η ΓΕΣΑΣΕ σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, οι απώλειες για την Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Επειδή αρνητική κρίνεται από τη ΓΕΣΑΣΕ και η εξέλιξη στο ζήτημα διαχείρισης κρίσεων, καθώς παρά το γενικευμένο αίτημα για απευθείας χρηματοδότηση μιας νέας ενιαίας πολιτικής που θα ανταποκρίνεται στη σημερινή συγκυρία, το θέμα παραπέμφθηκε στο μέλλον και πάρθηκαν μέτρα που επανεθνικοποιούν την αντιμετώπιση των κρίσεων και την καθιστούν ειδικά για την Ελλάδα, ανεφάρμοστη,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να κάνει δεκτές τις προτάσεις της ΓΕΣΑΣΕ και να εφαρμόσει άμεσα και πλήρως την αποσύνδεση, χωρίς κρυφές συνδέσεις και μεταβατικές περιόδους, καθώς και να καταρτίσει με τη συμμετοχή όλων των αγροτικών φορέων, ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής ουσιαστικής αναβάθμισης των Ο.Π. και, τέλος, να υλοποιήσει ένα συνολικό σχέδιο αναβάθμισης του τομέα των οπωροκηπευτικών, τομέας ο οποίος είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης