Χορήγηση εθνικών ενισχύσεων στους αγρότες ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ λόγω του δυσβάστακτου κόστους παραγωγής από την άνοδο των τιμών των λιπασμάτων

Αριθμός πρωτ: 5939
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Χορήγηση εθνικών ενισχύσεων στους αγρότες ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ λόγω του δυσβάστακτου κόστους παραγωγής από την άνοδο των τιμών των λιπασμάτων.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ με πρόσφατη επιστολή της ζητάει τη χορήγηση εθνικών ενισχύσεων στους αγρότες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δυσβάσταχτο κόστος από την ραγδαία άνοδο των τιμών των λιπασμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ, μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί από 39% έως και 118%, ιδιαίτερα δε σε κατηγορίες βασικών τύπων λιπασμάτων με ευρεία χρήση στις καλλιέργειες.
Επειδή όπως επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, η συμμετοχή των λιπασμάτων στο κόστος παραγωγής στην γεωργία είναι πολύ σημαντική, απαιτεί ως αντιστάθμισμα στην μεγάλη κρίση που διέρχεται ο αγροτικός κόσμος να ενεργοποιηθεί από την Κυβέρνηση ο κοινοτικός κανονισμός 1535/2007.
Επειδή ο κανονισμός αυτός για τη χορήγηση εθνικών ενισχύσεων (de minimis – ήσσονος σημασίας), που μπορεί να χορηγεί κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους αγρότες για την αναπλήρωση αποδεδειγμένης απώλειας εισοδήματος , χωρίς ωστόσο προηγουμένως να χρειάζεται να ζητήσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συμβάλει στη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού της χώρας .
Επειδή η ενίσχυση αυτή θα συμβάλει στην αντιστάθμιση της απώλειας του αγροτικού εισοδήματος, αφού μόλις πρόσφατα το ύψος των de minimis εθνικών ενισχύσεων αυξήθηκε από 3,000 ευρώ για μια τριετία (1.000 το χρόνο) που ήταν πριν, στα 7.500 ευρώ (2.500 ευρώ το χρόνο) ανά αγροτική εκμετάλλευση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται άμεσα να προβεί στην ενεργοποίηση του κοινοτικού κανονισμού 1535/2007, όπως ζητά με επιστολή της η ΠΑΣΕΓΕΣ, που αφορά τη χορήγηση εθνικών ενισχύσεων στους αγρότες ως αντιστάθμισμα του δυσβάστακτου κόστους από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών των λιπασμάτων, προκειμένου να γίνει αναπλήρωση της αποδεδειγμένης απώλειας του αγροτικού εισοδήματος.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ