Χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, που είναι κατάκοιτοι, ανεξάρτητα από πάθηση

Αριθμός πρωτ: 14888
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/2/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, που είναι κατάκοιτοι, ανεξάρτητα από πάθηση.

Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι συνταξιούχοι γήρατος του ΟΓΑ, μπορούν να πάρουν προσαύξηση του ποσού της σύνταξή τους, μόνο εάν είναι τυφλοί ή η πάθησή τους είναι παραπληγία-τετραπληγία ή πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις (πχ.μυασθένεια, ακρωτηριασμοί κλπ) ή αν είναι συνταξιούχοι αναπηρίας και καταστούν καθολικά ανάπηροι.
Δυστυχώς, όμως, δεν είναι δικαιούχοι αυτής της προσαύξησης όσοι πάσχουν από τη νόσο Alzheimer, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη, εκτός των προαναφερόμενων παθήσεων, πάθηση ακόμα κι αν είναι κατάκοιτοι.
Αυτό το νομοθετικό κενό που υπάρχει, δημιουργεί τεράστια κοινωνική αδικία, καθώς οι κατάκοιτοι αυτοί συνταξιούχοι γήρατος του ΟΓΑ δεν δικαιούνται του επιδόματος, σε αντίθεση με άλλους που πάσχουν από συγκεκριμένη πάθηση και είναι δικαιούχοι του εξωιδρυματικού παραπληγικού επιδόματος.
Επειδή, και ο ΟΓΑ έχει προτείνει τη θέσπιση χορήγησης αυτού του επιδόματος, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προωθηθεί καμία νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ.Υπουργός:
Εάν προτίθεται και πότε, να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει τη χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους γήρατος του ΟΓΑ, που είναι κατάκοιτοι ανεξάρτητα από πάθηση, αποκαθιστώντας έτσι την αδικία που υφίστανται μέχρι σήμερα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης