Χορήγηση προνοιακών συντάξεων σε μετανάστες από χώρες της Ε.Ε.

Αριθμός πρωτ: 681
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Χορήγηση προνοιακών συντάξεων σε μετανάστες από χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΓΣΕΕ, μετανάστες που προέρχονται κυρίως από χώρες που τα τελευταία χρόνια έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ρουμανία, Βουλγαρία) και έχουν μόλις ένα με δύο χρόνια δουλειάς στην Ελλάδα, παίρνουν τη προνοιακή σύνταξη του ΙΚΑ, ύψους 486 ευρώ.
Το γεγονός αυτό, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ήδη βεβαρυμένη οικονομική κατάσταση του ταμείου, δεδομένου ότι οι μετανάστες αυτής της κατηγορίας αυξανόνται συνεχώς.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε., οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας δικαιούνται για κάθε χρόνο παραμονής και ασφάλισης το 1/44 της κατώτατης εθνικής σύνταξης, ενώ στην Ελλάδα και για ένα και μόνο χρόνο ασφάλισης δικαιούνται όλη την προνοιακή σύνταξη, την ώρα που στις χώρες τους οι κατώτερες συντάξεις είναι της τάξης των 80 ή 100 ευρώ.
Επειδή πρόκειται για μία αφαίμαξη στην κυριολεξία των ασφαλιστικών ταμείων από τους μετανάστες οι οποίοι εκμεταλλεύονται το νομοθετικό κενό και λαμβάνουν χρήματα που κάποιοι άλλοι, με πολλαπλάσια χρόνια ασφάλισης, στερούνται.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ.Υπουργός

Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διαφυλάξει τα ταμεία από την «εύκολη» συνταξιοδότηση μεταναστών που προέρχονται από χώρες της ΕΕ αλλά και εάν προτίθεται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση για την αποτροπή αυτού του φαινομένου.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ