Χρήση ανοικτού λογισμικού από το Δημόσιο

Αριθμός πρωτ: 7953
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/12/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
4) ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Χρήση ανοικτού λογισμικού από το Δημόσιο.

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα δαπανηρή καθίσταται για το ελληνικό δημόσιο η αγορά αδειών κλειστού λογισμικού, ενώ, καθώς η τεχνολογία προχωρά ανοίγει νέους ορίζοντες, με τα ελεύθερα λογισμικά τα οποία δεν υπολείπονται σε τίποτα από τα κλειστά.
Όπως αναφέρει και η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, η χρήση κλειστού λογισμικού από το δημόσιο αναδεικνύεται σε μείζον θέμα καθότι για αυτή καταναλώνονται πολύτιμοι πόροι, την ώρα που υπάρχουν γρήγορες και δωρεάν λύσεις.
Επειδή, η εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει θα είναι σημαντική.
Επειδή, θα μπορούσε να γίνει ευρεία χρήση του ελεύθερου λογισμικού σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και κυρίως στο νέο πρωτοποριακό θεσμό του Ψηφιακού Σχολείου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ Υπουργοί:
Αν προτίθενται να προβούν στην καθιέρωση χρήσης ελεύθερου λογισμικού στο δημόσιο, την ώρα που κάθε ενέργεια εξοικονόμησης δαπανών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και αναγκαία.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ