Χρηματοδότηση μελετών για τη συντήρηση και ανάδειξη της Ακρόπολης Σμαρίου του Δήμου Καστελλίου

Αριθμός πρωτ: 18031
Ημερομηνία κατάθεσης: 24/4/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Χρηματοδότηση μελετών για τη συντήρηση και ανάδειξη της Ακρόπολης Σμαρίου του Δήμου Καστελλίου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σμαρίου του Δήμου Καστελλίου του νομού Ηρακλείου, διαμαρτύρεται για την αδικαιολόγητη αδιαφορία του Υπουργείου για τα μνημεία στη θέση «Τρουλί» του λόφου του Προφ.Ηλία, που προσδιορίζουν τη γνωστή «Ακρόπολη Σμαρίου».
Μάλιστα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ανακάλυψη των μνημείων αυτών θεωρείται ως η σημαντικότερη του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα για την Κρήτη.
Σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σμαρίου, τα σημαντικά αυτά μνημεία, από κάποια εποχή και μετά, εντελώς αδικαιολόγητα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, με αποτέλεσμα να χρειάζονται άμεση και κατεπείγουσα στερέωση, συντήρηση και φυσικά ανάδειξη και αξιοποίηση.
Επειδή το Σμάρι απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από το υπό δημιουργία νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Επειδή από από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο 14 ολοκληρωμένες μελέτες που αφορούν τη στερέωση, συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων αυτών, οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Κ.Α.Σ. και τον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει χρηματοδοτηθεί ούτε μία, με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης και καταστροφής όσων έχουν μείνει ακόμη όρθια από τα αποκαλυφθέντα μνημεία.
Επειδή οι κάτοικοι του Σμαρίου αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας και αγωνιούν για την τύχη αυτού του σπουδαίου μνημείου.
Επειδή στην Απάντηση του Υπουργείου σε παλαιότερη ερώτησή μου (13356/30-5-2008) για το θέμα, αναφέρεται ότι «στην παρούσα περίοδο δεν θα γίνουν περαιτέρω αξιολογήσεις προτάσεων, διότι βρισκόμαστε στους τελευταίους μήνες υλοποίησης του Προγράμματος (ΠΕΠ Κρήτης) και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ανάλογες ενέργειες».
Επειδή εδώ και δύο χρόνια έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει η υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Εάν προτίθεται και πότε να χρηματοδοτήσει τις ήδη ολοκληρωμένες και εγκεκριμένες μελέτες για τη συντήρηση και ανάδειξη της Ακρόπολης Σμαρίου του Δήμου Καστελλίου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης