Χρηματοδότηση του δρόμου που ενώνει τη Μεσαρά με τα Ανώγεια

Αριθμός πρωτ: 11184
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Χρηματοδότηση του δρόμου που ενώνει τη Μεσαρά με τα Ανώγεια.

Με την 13522/22-8-06 Ερώτησή μου είχα επισημάνει την ανάγκη ολοκλήρωσης του δρόμου που θα ενώσει τα Ανώγεια Μυλοποτάμου του Ν. Ρεθύμνου με τα Βορίζια και γενικότερα την πεδιάδα της Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου, καθώς οι ανάγκες που πρόκειται να καλύψει αυτός ο δρόμος είναι τεράστιες. Στην πράξη θα ενώσει δύο νομούς και κυρίως θα ενώσει τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη με την πεδιάδα της Μεσσαράς και τη νότια Κρήτη.
Ωστόσο, σχεδόν δύο χρόνια μετά την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΠΤΑ και ακόμη δεν έχουν εξευρεθεί κονδύλια για την ολοκλήρωση της διάνοιξης του συγκεκριμένου δρόμου που θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική ανάπτυξη και των δύο περιοχών και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Επειδή στη διαδημοτική πρόταση των Δήμων Ζαρού και Ανωγείων, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός αποπεράτωσης του διανομαρχιακού δρόμου Βοριζίων-Νίδας ανέρχεται μόνο στα 665.000 ευρώ.
Επειδή οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Ηρακλείου και Ρεθύμνου και οι Δήμοι Ανωγείων και Ζαρού αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν από ίδιους πόρους την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού δρόμου.
Επειδή η αναβάθμιση των ορεινών περιοχών για την οποία όλοι μιλούν, δεν πρέπει να είναι λόγος κενός περιεχομένου,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθεται να διαθέσουν στους φορείς Αυτοδιοίκησης τα κονδύλια που απαιτούνται για τη διάνοιξη και ολοκλήρωση του διανομαρχιακού δρόμου Βοριζίων-Νίδας που συνδέει τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη με την πεδιάδα της Μεσσαράς, τον οποίο έχουν μεγάλη ανάγκη οι συγκεκριμένες περιοχές των δύο Νομών για την ανάπτυξή τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης